Do nemeckého parlamentu kandidujú priaznivci teroristov. Nepomohli ani protesty politikov, ministerstvo vnútra nezakročilo

    0
    Maskovaný člen teroristickej organizácie Národný front za oslobodenie Palestíny (PFLP) (Autor: TASR)
    Národný front za oslobodenie Palestíny (PFLP) je už roky na teroristických zoznamoch v USA, Európskej únii, Kanade aj Austrálii. Jeho „fanúšikovia“ v Nemecku sa však aj tak budú uchádzať o hlasy voličov vo voľbách do nemeckého parlamentu. Tie sú naplánované na 24. septembra a Angele Merkelovej podľa prieskumov pravdepodobne opäť pripadne kreslo kancelárky.  
     
    Ešte koncom augusta sa objavili správy, že je to priamo teroristická organizácia PFLP, ktorá bude vo voľbách kandidovať do Bundestagu po boku Marxisticko-leninistickej strany Nemecka (MLPD). Dokonca sa na odpor ozvali aj niektorí politici. 
     
    „Nemalo by sa povoliť, aby to zašlo tak ďaleko, že protiizraelská teroristická organizácia v Nemecku vytvorí volebnú alianciu a bude jednou z možností pri hlasovaní,“ reagoval Volker Beck, poslanec strany Zelených (Grünen). 

    Ako je to naozaj

    Pravda je však trošku iná. Národný front za oslobodenie Palestíny (PFLP) totiž v Nemecku oficiálne ani nepôsobí. Faktom však zostáva, že s nemeckými marxistami (MLPD) sa spojili prívrženci PFLP, ktorí otvorene hlásajú sympatie k tejto organizácii považovanej mnohými štátmi za teroristickú.  
     
    Marxisticko-leninistická strana Nemecka (MLPD) v oficiálnom stanovisku k tejto téme odmieta tvrdenia poslanca strany Zelených Volkera Becka, že by na ich kandidačných listinách boli ľudia, ktorí sú členmi spomínanej palestínskej teroristickej organizácie. Nemecká ultraľavicová strana, ktorá sa v minulých voľbách ani len nepriblížila k bránam Bundestagu, však priznáva, že má na kandidátke aj ľudí sympatizujúcich s Národným frontom za oslobodenie Palestíny (PFLP). 
     
    V stanovisku sa ďalej píše, že marxisti sa nedištancujú od palestínskych teroristov ani od ich „politickej práce a aktivít“. Účasť ľudí sympatizujúcich s PFLP na volebnej kandidátke odôvodňuje krajne ľavicové zoskupenie tým, že ide údajne o „ideologické dôvody a ciele“. 
     
    „Podporujeme zápas za slobodu palestínskeho národa proti imperializmu, a to tiež vo forme štátu Izrael. MLPD bojuje proti antisemitizmu rovnako ako proti politike útlaku zo strany súčasnej izraelskej vlády,“ píšu marxisti v odôvodnení
     
    Nemeckí ultraľavičiari z MLPD idú do volieb spolu s Alianciou internacionalistov (Internationalist Aliance) ako Internationalistische Liste/MLPD. Medzi kandidátmi budú aj priaznivci palestínskych teroristov. Aliancia internacionalistov zastrešuje v Nemecku rôzne ľavicové a revolucionárske hnutia aj jednotlivcov. 

    Bojovníci za slobodu alebo teroristi? 

    Národný front za oslobodenie Palestíny (PFLP) vznikol spojením troch organizácií krátko po arabsko-izraelskej šesťdňovej vojne z roku 1967. Svoje sily vtedy spojili palestínski nacionalisti, militanti z Libanonu a členovia vtedajšieho Frontu za oslobodenie Palestíny (FLP), ktorí operovali zväčša na západnom brehu Jordánu a v Sýrii. 
     
    V súčasnosti je PFLP po umiernenom hnutí Fatah druhá najväčšia organizácia bojujúca za oslobodenie palestínskych území. Politicky je Národný front za oslobodenie Palestíny (PFLP) označovaný ako nacionalistické hnutie s marxistickou ideológiou, ktoré volá po zničení Izraela a medzinárodnej revolúcii.
     
    Členovia Národného frontu za oslobodenie Palestíny (PFLP) v 70. rokoch unášali dopravné lietadlá a podieľali sa na teroristických útokoch v Izraeli, Európe aj Spojených štátoch. V roku 2014 mali na svedomí vraždu šiestich ľudí v jednej z jeruzalemských synagóg. V júni tohto roka spolupracovali s militantným hnutím Hamas na útoku vo východnom Jeruzaleme a v júli zavraždili dvojicu izraelských policajtov v Starom meste Jeruzalema, čo PFLP označilo za „hrdinský čin“. 
     
    Pravdepodobne najznámejším členom PFLP je Ramírez Sánchez, známy po celom svete skôr pod krycím menom Šakal. Legendárny venezuelský terorista, o ktorom vznikla kniha aj niekoľko filmov, si momentálne odpykáva doživotný trest vo francúzskom väzení
     
    - Reklama -