Do kreatívneho priemyslu sa naleje 270 miliónov eur. Pôjde sa do regiónov a plán vyzerá takto

    0
    Marek Maďarič (Autor: SITA)

    Ministerstvo kultúry totiž v prebiehajúcom novom období čerpania európskych fondov získalo 270 miliónov eur na podporu kreatívneho priemyslu. Ako vlani na konci roka v rozhovore povedal minister kultúry Marek Maďarič, úlohou pre ministerstvo je implementovať 270 miliónov eur na kreatívny priemysel z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), ktoré pôjdu do regiónov.

    Prípravy sa v tejto oblasti už začali, existuje tím ministerstva kultúry, ktorý pracuje s tímami v jednotlivých regiónoch na určení priorít, ale napríklad aj na projektoch kreatívnych centier. Regionálne workshopy o kreatívnom priemysle v regiónoch sa uskutočnia 9. mája v Trenčíne a Žiline, 10. mája v Košiciach a Prešove, 17. mája v Nitre a Banskej Bystrici a 18. mája v Trnave a Bratislave.

    Naštartovanie kreatívneho priemyslu, teda tých častí ekonomiky, ktoré vytvárajú ekonomickú hodnotu na základe tvorivého vkladu či umeleckého nadania, je cieľom návrhu Akčného plánu realizácie Stratégie rozvoja kreatívneho priemyslu v Slovenskej republike. Návrh, ktorý predložili ministerstvá kultúry a hospodárstva, vláda schválila minulý rok 16. decembra.

    Konkrétne úlohy (opatrenia) sa odvíjajú od štyroch priorít stratégie – efektívny systém pre rozvoj kreatívneho priemyslu; kvalitné ľudské zdroje; zvyšovanie absorpčnej kapacity trhu a podporné nástroje financovania. Cieľom prvej priority “efektívny systém pre rozvoj kreatívneho priemyslu” je konkrétne vytvorenie infraštruktúry potrebnej pre rozvoj kultúrneho a kreatívneho priemyslu v regiónoch a tiež podpora podnikateľov. 

    “Kultúrny a kreatívny priemysel tvorí približne 4,5 percenta z hrubého produktu celej Európskej únie a poskytuje viac než 8,5 milióna pracovných miest pre vysokokvalifikovaných pracovníkov,” vyplýva to z materiálov zverejnených k téme na webe MK SR – http://www.culture.gov.sk, v časti venovanej európskemu programu Kreatívna Európa. 

     

    - Reklama -