Do katarskej krízy sa vložil Putin. A z Kremľa prišlo vysvetlenie prečo

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    V stanovisku Kremľa sa uvádza, že spory medzi Katarom a niekoľkými arabskými krajinami na Blízkom východe neprispievajú k snahám o riešenie sýrskeho konfliktu alebo boju proti terorizmu.

    Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Bahrajn, Egypt a iné krajiny prerušili diplomatické vzťahy s Katarom pre jeho údajné podporovanie islamských extrémistov a Iránu. Dauha tieto obvinenia odmieta.

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odsúdil ekonomickú aj politickú izoláciu Kataru ako “nehumánnu a idúcu proti islamským hodnotám”, uvádza RFE/RL.

    “Je to, akoby bol Kataru udelený trest smrti,” povedal Erdogan, pričom dodal, že táto krajina preukázala “popri Turecku najrozhodnejší postoj voči teroristickej organizácii Islamský štát”.

    Erdogan má s Katarom dobré vzťahy a obe krajiny podporujú v Egypte Moslimské bratstvo, ako aj povstalcov bojujúcich za zosadenie sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Katar sa teší aj iránskej podpore.

    Niektoré krajiny prikročili k blokáde námornej a leteckej dopravy voči Kataru, ako aj vypovedaniu jeho diplomatov a občanov. Katar vyjadril poľutovanie nad týmito krokmi a označil ich za neopodstatnené.

    - Reklama -