Do boja o šéfa RTVS pribudlo ďalšie známe meno. Vieme, o koho ide

    0
    Zuzana Ťapáková a Milan Kňažko (Autor: TASR)

    Po súčasnom šéfovi RTVS Václavovi Mikovi, generálnom riaditeľovi Tlačovej agentúry Slovenskej republiky Jaroslavovi Rezníkovi a iných je bývalá generálna riaditeľka TV Markíza ďalšou kandidátkou, ktorá oficiálne prejavila záujem. Termín na predkladanie prihlášok v Národnej rade SR je do 10. mája.

    “Verejnoprávna televízia bola vždy predmetom môjho záujmu, je to záležitosť, ktorá ma dlhodobo láka,” potvrdila kandidatúru Ťapáková Novému času. Pre Denník N uviedla, že možnosť viesť RTVS by bola pre ňu zavŕšením jej profesionálnej kariéry. “Určite by som rada prispela k budovaniu verejnoprávnej televízie ako významnej kultúrno-spoločenskej inštitúcie s ambíciou budovania rešpektu a vážnosti u diváka,” ozrejmila.

    Za hlavné piliere svojho projektu označila návrat k verejnoprávnosti, budovanie kultúrnej ustanovizne, optimalizovanie financovania, tiež podporu rozhlasu, jeho väčší rozvoj. “V projekte hovorím aj o väčšom sústredení sa na programy pre deti, starších ľudí a národnostné menšiny, čiže zlepšenie obsahovej stránky programu,” vysvetlila.

    Zaujímavá publicistika, kvalitné seriály, lacnejšia výroba

    Ťapáková ďalej pre Nový čas povedala, že aj napriek dlhoročnej kariére v komerčnej televízii bude vedieť posúdiť, ktoré programy patria na verejnoprávnu obrazovku. V súčasnosti sú podľa nej televízne kanály RTVS ladené skôr komerčne, chýbajú jej zaujímavejšie publicistické programy a kvalitné seriály.

    Miesto však Ťapáková vidí aj pre zábavné formáty typu Milujem Slovensko, Zem spieva alebo Čo ja viem, otázkou je len, v akom nastavení a množstve. Vie si predstaviť, že by sa pritom viac programov dalo vyrábať internými kapacitami, drahú externú výrobu pritom vyčítajú niektorí kritici súčasnému riaditeľovi RTVS Mikovi.

    Čo sa týka verejnoprávneho spravodajstva, to má podľa Ťapákovej rezervy v narábaní s faktami a ich overovaní, čiastočne aj v dramaturgii a komercializácii. Za urýchlené a nedôsledne pripravené rozhodnutie považuje spojenie televízie a rozhlasu pod jednu verejnoprávnu značku v minulosti. Teraz však už nepovažuje za rozumné inštitúciu rozdeľovať.

    K téme zvyšovania koncesionárskych poplatkov Ťapáková uviedla, že ho nepovažuje pri súčasnom nastavení na dva televízne kanály za potrebné. V prípade pridania tretieho kanála vidí potrebu zamyslieť sa nad ďalším spôsobom financovania RTVS. Okrem zvýšenia koncesionárskych poplatkov pripúšťa aj financovanie prostredníctvom pevného percenta z HDP.

    Nie som kandidátkou Smeru

    Pôsobenie Václava Miku vníma Ťapáková tak, že sa mu podarilo veľa vecí zlepšiť a pohnúť dopredu, určite podľa nej zlepšil celkový imidž RTVS. Za škodu označila, že sa téma RTVS v poslednom období spolitizovala, čo nebude dobré pre jej budúceho riaditeľa. Odmietla, že by mala byť vnímaná ako kandidátka strany Smer-SD, keďže pôsobila vo funkcii externej poradkyne na ministerstve zahraničných vecí vedenom Miroslavom Lajčákom (nominant Smeru-SD).

    “Neviem, ako by toto malo ovplyvniť moju kandidatúru, nikdy som do politiky nevstúpila. Vždy som sa tomu vyhýbala, aj keď som mala veľa ponúk, pretože sa chcem venovať profesii, ktorej rozumiem, viem ju robiť a baví ma,” doplnila pre Nový čas Ťapáková.

    - Reklama -