Do Európy sa vrátila vojna, a to dokonca k našim hraniciam, varuje štátny tajomník ministerstva obrany

    0
    Štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák (Autor: TASR)

    „Nežijeme v mierových časoch. To, čo sme tu mali, tú základnú tézu 20 rokov po ukončení studenej vojny, že v Európe je mier, nič nám nehrozí a to nám v podstate dovolilo znižovať vojenské výdavky, tá téza jednoducho ďalej neplatí. Do Európy sa vrátila vojna a tá vojna sa vrátila k našim hraniciam,“ uviedol Ondrejcsák. Na Ukrajine podľa jeho slov prebiehala konvenčná vojna medzi dvoma štátmi, došlo aj k anexii časti územia. Preto by sa malo podľa jeho slov pokračovať v navyšovaní obranných výdavkov.

    Bývalý minister obrany Ľubomír Galko (SaS) uviedol, že mu pri tejto téme chýba celospoločenská dohoda. Armáda podľa neho potrebuje mať stabilný rozpočet na viacero rokov dopredu. Preto prichádza s vlastnou legislatívnou iniciatívou, do ktorej chce zapojiť všetky parlamentné demokratické strany. „Zaviazali by sme sa bez ohľadu na to, aká bude vláda pri moci, že každý rok zvýšime rozpočet o 0,1 percenta HDP a to by krásne vyšlo do toho roku 2020 na 1,6 percenta HDP,“ uviedol v relácii Galko s tým, že tento zákon by mal byť ústavný.

    Obaja v diskusii viackrát poukázali na to, že ministerstvo by malo otvorenejšie komunikovať obranné témy aj smerom k verejnosti. Ondrejcsák taktiež pripustil, že ozbrojené sily nie sú v priaznivom stave. Najkľúčovejšou prioritou je podľa neho výstavba mechanizovanej brigády. Túto brigádu je napríklad potrebné prezbrojiť obrnenými transportérmi. Zdôraznil, že je v záujme Slovenska, aby boli ozbrojené sily v prípade potreby a nejakej krízy pripravené reagovať. “My nemôžeme čakať od Američanov, Nemcov, Poliakov a neviem od koho, že všetko spravia za nás,“ dodal.

    - Reklama -