Do Bruselu sa pomaly vracia život. Obnovené metro, otvorené školy, no má to jeden háčik

    0
    Poloprázdne mesto (Autor: Igor Kiss)

    V meste však stále platí najvyššia výstraha, ktorá dosiahla stupeň štyri. O tom, že sa školy znova otvárajú a začína fungovať metro, informoval denník The Guardian.

    Platia obmedzenia

    Belgicko sa ocitlo v stave maximálnej pohotovosti po bezprostrednej teroristickej hrozbe. Brusel sa tak prebudil do víkendu, keď boli zatvorené všetky trasy metra a v uliciach boli stovky policajtov a vojakov. Obmedzenia sa týkali aj kultúrneho či športového vyžitia.

    Hoci sa začína život vracať do normálu, stále platia obmedzenia. Na školách boli prijaté zvláštne opatrenia. Týka sa to všetkých základných, stredných i vysokých škôl. Pohyb vo vonkajšom areáli je napríklad počas dňa obmedzený.

    „Rozhodol som, že moje deti nepôjdu do školy. V noci som si to však rozmyslel,“ cituje denník The Guardian 47-ročného otca dvoch školáčok. „Vďaka Bohu, dnes máme len pol dňa,“ tešila sa 14-ročná školáčka, ktorá dodala, že dva dni voľna si naplno užila.

    Metro sa začína tiež pomaly prebúdzať k životu. V prevádzke sú hlavné sekcie, no metro nejazdí do vzdialených predmestí.

    Hlavným dôvodom zvýšenej výstrahy je pátranie po mužoch podozrivých z teroristických útokov. Najprv sa hovorilo, že Salah Abdeslam môže mať pri sebe samovražedný pás. Po tom však prišla informácia z Francúzska, že pás sa našiel v koši v Paríži. Mohol by byť práve Abdeslamov.

    - Reklama -