Dnes sme všetci s Parížom. Tu sú prvé reakcie na požiar Notre-Dame

    0
    Katedrála Notre-Dame počas požiaru 15. apríla 2019 v Paríži (Autor: TASR)

    Predseda Európskej rady Donald Tusk vyjadril v pondelok sústrasť Parížanom v súvislosti požiarom, ktorý zachvátil tamojšiu svetoznámu gotickú katedrálu Notre-Dame.

    Podľa jeho vyjadrenia vo francúzštine na sieti Twitter, ktoré citovala tlačová agentúra DPA, patrí Notre-Dame nielen Parížu, ale aj “celej Európe”. “Dnes sme všetci s Parížom,” dodal po anglicky.

    Hovorca nemeckej spolkovej vlády Steffen Seibert vo svojom tvíte uviedol, že “je zraňujúce vidieť tieto hrozné zábery, ako horí Notre-Dame”.

    Katedrála je podľa neho “symbolom Francúzska a európskej kultúry”. Vicekancelár Olaf Scholz vyjadril nádej, že hasičom sa podarí požiar rýchlo dostať pod kontrolu a stavbu zachrániť.

    Londýnsky starosta Sadiq Khan napísal, že jeho mesto “stojí dnes v smútku” s Parížanmi, pričom výjavy katedrály v plameňoch opísal ako “srdcervúce”.

    Americký prezident Donald Trump už krátko po zverejnení správ z Paríža zareagoval na Twitteri slovami, že je “hrozné sledovať tento mohutný požiar katedrály”.

    Pridal tiež rady zasahujúcim zložkám, ako proti plameňom bojovať. Podľa jeho príspevku mohli pomôcť cisternové lietadlá. Dodal, že hasiči “musia konať rýchlo”.

    Francúzsky úrad civilnej ochrany neskôr vyhlásil, že na uhasenie požiaru sú používané “všetky prostriedky” okrem lietadiel zhadzujúcich vodu. Tie sú podľa neho nevhodné vzhľadom na riziko zrútenia stavby, informovala agentúra AP.

    Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) vo svojej reakcii uviedla, že “stojí na strane Francúzska pri záchrane a obnove” tejto parížskej pamiatky, ktorá je “neoceniteľným dedičstvom”.

    Generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulayová povedala, že jej organizácia sleduje snahy o uhasenie požiaru.

    Katedrála Notre-Dame v Paríži, ktorej história siaha do 12. storočia, bola pridaná na zoznam svetového dedičstva UNESCO v roku 1991, dodala Azouzlayová podľa AFP.

    Francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý medzičasom prišiel na miesto udalosti, na Twitteri napísal, že v súvislosti s požiarom “cíti žiaľ celý národ”.

    “Moje myšlienky sú so všetkými katolíkmi a všetkými francúzskymi občanmi,” dodal šéf Elyzejského paláca.

    - Reklama -