Dlho to netrvalo… Takto to vyzerá s prímerím v Sýrii

    0
    Operácie na Blízkom východe. (Autor: repro foto Sputnik News)

    Novú dohodu o zastavení bojov v Sýrii, ktorá už šesť rokov čelí občianskej vojne, sprostredkovali Rusko a Turecko, hoci každé z nich podporuje inú stranu tohto konfliktu – Moskva stojí za prezidentom Bašárom Asadom, kým Ankara za “umiernenými” opozičnými povstalcami, ktorí sa usilujú Asadov režim zvrhnúť.

    Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že ak prímerie vydrží, budú v januári v Kazachstane nasledovať mierové rokovania medzi sýrskou vládou a opozičnými skupinami. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa domnieva, že do mierového procesu by sa mohli po inaugurácii Donalda Trumpa zapojiť aj USA.

    Najvyšší ruský diplomat by si takisto prial, aby sa na dialógu zúčastnili aj zástupcovia Egypta, Saudskej Arábie, Kataru, Iraku, Jordánska a Organizácie Spojených národov.

    Predchádzajúce dve dohody o prímerí v Sýrii sprostredkovali Spojené štáty a Rusko; do platnosti vstúpili vo februári a septembri tohto roka. Obe však v priebehu niekoľkých týždňov zlyhali, keďže sa bojujúce strany vzájomne začali obviňovať z porušovania prímeria a boje postupne opäť vzplanuli. 

    - Reklama -