Diskusiu o budúcnosti mladých Afričanov prevalcovala na summite téma migrácie

    0
    Riaditeľ českej Organizácie pre pomoc utečencom Martin Rozumek (Autor: Jan Rychetský)

    Podľa Martina Rozumka by téma investícií do udržateľnej budúcnosti nielen mladých a nielen v Afrike mala byť ústredným bodom politík veľkej väčšiny krajín sveta. „Tempo ničenia planéty je príliš vysoké, mali by sme to brať veľmi vážne. Treba investovať do udržateľnosti životného prostredia, do obnoviteľných foriem výroby energie, do obmedzenia spotreby, do cirkulárnej ekonomiky, do šetrného hospodárenia s pôdou a vodou,“ uviedol vo svojom komentári na serveri Deník Referendum.

    Aj napriek tomu, že hlavná téma mala byť o udržateľnej budúcnosti mladých Afričanov, sa však diskusia točila predovšetkým okolo migrácie.

    „Nedávno zverejnené video CNN o predaji ľudí alebo migrantov do otroctva v Líbyi vzbudilo ohromnú pozornosť v mnohých krajinách sveta, v mnohých štátoch sa konali demonštrácie a situácia migrantov a utečencov v Líbyi sa takisto stala podstatnou témou summitu,“ spresnil Rozumek.

    Predstavitelia krajín EÚ a Africkej únie sa vraj dohodli na vzniku spoločnej migračnej task force, ktorá by mala chrániť životy migrantov a utečencov, zrýchliť asistované dobrovoľné návraty a zrýchliť legálne presídľovanie utečencov, ktorí sú v ohrození života.

    Ďalším bodom, ktorý zatienil hlavnú tému, bola mobilita Afričanov. Možnosť legálnej migrácie afrických študentov, pracovníkov a vedcov do Európy. „Mobilitu v migračných partnerstvách sľubujú európski predstavitelia Afričanom už celé roky, ale žiadne konkrétne programy ľuďom neponúkajú. V Abidjane sa podarilo dohodnúť len sprístupnenie programu Erasmus aj pre Afričanov,“ napísal.

    Čo sa však týka udržateľnej budúcnosti, podľa Rozumka je asi najväčším počinom summitu schválenie takzvaného plánu externých investícií, ktorý by mal – navyše k štyrom miliardám eur z rozpočtu EÚ – viesť v ideálnom prípade k ďalším súkromným investíciám v celkovej sume až štyridsať miliárd eur do roku 2020.

    „Tento plán bol prezentovaný ako hlavný prostriedok vzniku pracovných miest pre mladých Afričanov. Ale tieto investície budú možno slúžiť primárne európskym firmám. Spomenuté sú však aj pôžičky malým a stredným podnikateľom v Afrike, najmä ženám, ktoré podnikajú a majú sťažený prístup k úverom od bánk,“ pokračoval.

    Rozumek vyjadril obavu, že táto neférová európska hra na rozvojovú pomoc, ktorá má za cieľ zastaviť migráciu, bude pokračovať ďalej. „Migračné a stabilizačné programy sa budú míňať účinku dovtedy, kým sa nepodarí zmeniť nerovné obchodné podmienky a zastaviť exploatáciu surovinového bohatstva a prírodného potenciálu Afriky,“ dodal Martin Rozumek s tým, že je smutné, že zástupcovia mládežníckych organizácií nedostali na summite o mladých ani príležitosť vystúpiť v pléne, hoci mnohí z nich merali dlhú cestu.

    „Sedeli v sále, žmoliac svoje príspevky v ruke, ale sľúbené dve minúty pre vybrané organizácie im nakoniec neboli dopriate,“ uzavrel.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    autor: nab

    - Reklama -