Diaľničná spoločnosť chce vybudovať nový most v Janove za osem mesiacov

    0
    Zrútený diaľničný most Morando v talianskom Janove. (Autor: TASR)

    Šéf spoločnosti Giovanni Castellucci novinárom povedal, že firma má plán na demoláciu zvyšnej časti terajšej prevažne betónovej dopravnej stavby Ponte Morandi, postavenej pred 51 rokmi, a vybudovanie “menej impozantného” oceľového mosta, informovala agentúra AP.

    Talianska vláda začala po utorkovej tragédii s vyše 40 obeťami na životoch procedúru odňatia koncesie spoločnosti Autostrade per l'Italia. Vládni predstavitelia ju obvinili zo zodpovednosti za pád časti mosta a vyhlásili, že táto firma už nikdy nebude spravovať cesty v krajine.

    Castellucci sa odmietol vyjadriť k postoju vlády. Zdôraznil však, že Autostrade per l'Italia, ktorá spravuje väčšinu talianskych diaľnic, nemôže prevziať vinu za nešťastie z Janova, pretože jeho príčiny zatiaľ neboli vyšetrené.

    “Nemyslíme si, že existujú podmienky na prijatie zodpovednosti za udalosť, ktorá ešte musí byť určená,” citovala Castellucciho agentúra DPA. Šéf firmy tiež prisľúbil pomoc pozostalým obetí a ľuďom, ktorých majú evakuovať z domov pri zrútenom moste.

    Talianski prokurátori sa pri vyšetrovaní podľa predošlých správ zameriavajú na možné konštrukčné nedostatky či nedostatočnú údržbu mosta.

    - Reklama -