Desivé slová amerického politológa: V Turecku a na Ukrajine už vládnu bábky USA, smerujeme k jadrovej vojne. Sú len dve možnosti, ako sa jej vyhnúť

    0
    Centrála NATO v Bruseli (Autor: SITA)

    “Rozpad Sovietskeho zväzu v roku 1991 vytvoril živnú pôdu pre vznik nebezpečnej americkej ideológie zvanej neokonzervativizmus,” píše na svojej webovej stránke analytik Paul Craig Roberts.

    Prečo je neokonzervativizmus nebezpečný? Stúpenci tohto smeru majú podľa neho na svedomí vyhlásenie, že USA sú jedinou superveľmocou a to im dáva mandát na neobmedzenú vládu na celom svete. Myšlienka unipolárnej moci viedla podľa autora k vytvoreniu Wolfowitzovej doktríny (1992), ktorá sa stala základom pre zahraničnú politiku Washingtonu. Doktrína hovorí, že prvoradým cieľom zahraničnej a vojenskej politiky USA je „zabrániť opätovnému vzniku nového nepriateľa, a to nielen na území bývalého Sovietskeho zväzu, ale aj mimo neho, ktorý by bol hrozbou v rovnakom meradle ako Sovietsky zväz“.

    Za nitky ťahajú neokonzervatívci

    Americký politológ uvádza, že presadzovanie politiky USA ako svetového hegemóna sa začalo za éry prezidenta Billa Clintona intervenciou v Juhoslávii, Srbsku, Kosove a vytvorením bezletovej zóny v Iraku. „V roku 1997 napísali neokonzervatívci Projekt pre nové americké storočie. O rok neskôr poslali list prezidentovi Clintonovi, v ktorom žiadali o zmenu režimu v Iraku a odstavenie Saddáma Husajna od moci,“ uvádza autor a zároveň prikladá link potvrdzujúci jeho tvrdenie. „Útoky z 11. septembra uvoľnili neokonzervatívcom ruky. Túto akciu nazvali Nový Pearl Harbor, ktorý bol potrebný, aby začali dobyvačné vojny na Blízkom východe. Od 11. septembra 2001 Washington čiastočne alebo úplne zničil osem krajín, a teraz vstúpil do konfrontácie s Ruskom,“ tvrdí Roberts. Americký politológ je presvedčený, že Rusko nemôže dovoliť džihádistom vytvoriť svoj vlastný štát na území Sýrie a Iraku, lebo sa stane základňou pre destabilizáciu moslimskej oblasti Ruska. Skonštatoval to tiež americký diplomat a expert na medzinárodné vzťahy Henry Kissinger, ktorý povedal, že „je to úplne jasné každej osobe s mozgom“.

    Merkelová prirovnala Putina k Hitlerovi

    „Neokonzervatívni fanatici to pre svoju pýchu a aroganciu nevidia, a naďalej vyvíjajú tlak na Rusko vo všetkých možných smeroch až do takej miery, že ich ´turecká bábka´ zostrelila ruské lietadlo, rovnako ako Spojené štáty zvrhli zvolenú moc na Ukrajine, a na jej miesto inštalovali bábkovú vládu,“ píše Roberts. Z doteraz uvedeného podľa neho plynie, že súčasná nebezpečná situácia vo svete je produktom neokonzervatívnej politiky. V záujme americkej hegemónie porušili Spojené štáty sľub, ktorý dali Gorbačovovi – nerozširovať hranice NATO na východ. USA podľa Robertsa okrem toho zmenili status jadrových zbraní na možnosť ich použitia v prípade preventívneho úderu a umiestnili systémy protiraketovej obrany v blízkosti ruských hraníc. „Neokonzervatívci a nimi ovládané médiá v Amerike a Európe démonizujú Rusko a jeho prezidenta Vladimira Putina. Angela Merkelová prirovnala Putina k Hitlerovi, bývalý úradník CIA vyzýva, aby sa na neho spáchal atentát a prezidentskí kandidáti USA z oboch strán sa predháňajú vo svojej agresii proti Rusku a jeho vodcovi,“ pritvrdil Roberts. Dôsledkom je podľa neho absolútna nedôvera medzi oboma jadrovými mocnosťami.

    Kým bude NATO, jadrovej vojne sa nevyhneme

    Nuž a práve táto absencia dôvery vydláždila podľa autora cestu k jadrovej vojne. Jadrovú, rovnako ako vojnu s konvenčnými zbraňami, však nemôže NATO proti Rusku, a najmä pri spojenectve Ruska a Číny, vyhrať. „Putin sa zatiaľ nenecháva strhnúť provokáciami Západu. Napriek tomu si jeho zodpovedné správanie neokonzervatívci pletú so slabosťou a strachom, a nútia Baracka Obamu aj naďalej vyvíjať tlak na Rusko. Putin dal však opakovane jasne najavo, že neustúpi,“ tvrdí. Roberts ďalej uvádza, že európske vlády, predovšetkým Nemecka a Spojeného kráľovstva, sú spoluvinníkmi za priblíženie sa k jadrovej vojne, lebo opakujú propagandu Washingtonu a jeho sankcie proti iným krajinám a tým umožňujú konať Spojeným štátom agresívne. „A ak Európa nie je nič iné, než pokračovaním Ameriky, perspektíva Armagedonu bude stále rásť,“ myslí si analytik.

    Podľa Robertsa sú len dve možnosti ako tomuto scenáru zabrániť. Jedným je, že Rusko a Čína sa vzdajú a príjmu hegemóniu Washingtonu, a tým druhým, že v Nemecku, Francúzsku alebo v Spojenom kráľovstve sa dostanú k moci nezávislí vodcovia, ktorí vyvedú krajinu z NATO. To podľa neho spôsobí reťazovú reakciu, ktorá povedie k pádu NATO. „Ak bude NATO naďalej existovať, tak spolu s neokonzervatívnou ideológiou americkej hegemónie bude jadrová vojna nevyhnutná,“ varuje na záver Paul Craig Roberts.

    - Reklama -