Deportovať z krajiny každého, kto vyznáva právo šaríja. Viete, čo to je právo šaríja? V televízii si to rozdala politička s aktivistkou

    0
    Korán (Autor: pexels.com)
    Podľa senátorky Jacqui Lambieovej by mali byť všetci ľudia, ktorí sa prihlásia k právu šaríja, deportovaní z krajiny. Vyjadrenie zaznelo v pondelkovej televíznej diskusii. Okrem ďalších hostí bola prítomná aj aktivistka a šéfka hnutia Islamic youth Yassmin Abdel-Magiedová, ktorá vyjadrením političky zostala pobúrená a jej reakcia bola mimoriadne emotívna. 
     
    „Takže viete, čo to je právo šaríja?“ opýtala sa v reakcii na vyhlásenie senátorky mladá moslimka a spustila sa lavína obhajoby práva šaríja. Lambiová skočila aktivistke do reči a pýtala sa na práva žien. Vtedy sa to len začalo a diváci austrálskej televízie, ale už aj ľudia na sociálnych sieťach, sa mohli od aktivistky dozvedieť, že islam je vlastne feministické náboženstvo. 
     
    Abdel-Magiedová uviedla, že je pre ňu frustrujúce, keď „ľudia hovoria o islame bez toho, aby o ňom niečo vedeli,“ pretože sú jej vraj potom „ochotní úplne odoprieť akékoľvek práva ako ľudskej bytosti.“
     
    Pravá slovná vojna medzi ženami sa začala pri výklade ochrany práv žien a islamského práva. „Pre mňa je islam najfeministickejšie náboženstvo. Mali sme rovnaké práva (ako muži) dávno pred Európanmi. Neberieme si priezviská našich manželov, pretože nie sme ich majetkom,“ vyhlásila mladá aktivistka v reakcii na slová senátorky. 
     
    Senátorka však žene v hidžábe nič nedarovala a skočila jej do reči s tým, že v Austrálii platí pre všetkých len jeden zákon. Podľa Abdel-Magiedovej je však obrovský rozdiel medzi tým, čo ľudia rozumejú pod spojením „právo šaríja“ a tým, čo to vlastne znamená. 
     
    Ide vraj o kultúrne rozdiely medzi moslimskými krajinami, ale šaríja nie je podľa aktivistky žiadny zákon, iba súbor pravidiel, ktorými sa má moslim riadiť. V islame je podľa Abdel-Magiedovej výslovne napísané, že moslimovia sa majú riadiť zákonom danej krajiny, v ktorej žijú. 
     
    Aktivistka k téme práva šaríja deň po odvysielaní relácie vydala aj osvetové video na sociálnej sieti, v ktorom vysvetľuje, čo to vlastne šaríja znamená. Ide vraj len o súbor pravidiel, ktoré musí každý moslim dodržiavať, ale tie upravujú iba osobný vzťah veriaceho s bohom (Alahom). Žiaden systém písaného práva šaríja však údajne neexistuje a nikoho nenúti tieto pravidlá dodržiavať. 
     
    Nechýbala ani roztržka o americkom prezidentovi Donaldovi Trumpovi a jeho prístupe k migrantom. Išlo, ako inak, o prezidentský výnos, podľa ktorého majú občania siedmich arabských krajín dočasne zakázaný vstup na územie Spojených štátov. Pripomeňme, že o moslimoch sa v dokumente nikde nehovorí. 
     
    Lambieová vyprovokovala ďalšiu emotívnu reakciu aktivistky, keď povedala, že podporuje podobný zákaz aj v Austrálii. „Toto je to, čo chce väčšina a väčšina sa chce cítiť v bezpečí a byť v bezpečí. Ak chcel Donald Trump pozastaviť (cestovanie zo 7 krajín) na tri mesiace mal všetko právo to urobiť,“ uviedla senátorka. Počas týchto slov nechýbal v relácii prekvapený výkrik druhej účastníčky emotívnej výmeny názorov. 
     
     
    - Reklama -