Deportovať, brať občianstvo. Podrobnosti nemeckého boja s radikálmi

    0
    Zatknutie útočníka zo Sýrie v Nemecku (Autor: ReproFoto: Twitter)
    Brutálne masakre v nemeckom Mníchove, Ansbachu či Würzburgu prinútili ministerstvo vnútra zvýšiť počet policajtov v uliciach, ale ani to nestačilo. Šéf rezortu Thomas de Maiziere prijal opatrenia, ktoré majú klepnúť po prstoch nielen kriminálnikom z radov migrantov, ale aj nemeckým občanom, ktorým by napadlo pridať sa k niektorej z teroristických organizácií. 
     
    S návrhom prišiel rezort vnútra po rokovaniach s ministrami vnútra jednotlivých spolkových krajín Nemecka a dnes už má reálnu podobu.
     
    Každý Nemec s dvojitým občianstvom, ktorý by sa po novom pokúsil dostať do zahraničia za teroristami, aby podporoval ich aktivity kdekoľvek na svete, by mal podľa návrhu čeliť vážnym následkom. V prípade dokázania viny má takáto osoba navždy stratiť nemecké občianstvo. 
     
    O sérii opatrení nemeckého ministerstva vnútra sme písali TU.
     
    Novonavrhované pravidlá požadujú viacero noviniek, ktoré majú prispieť k zvýšeniu bezpečnosti v Nemecku. Medzi ne patrí okrem spomínaného odoberania občianstva napríklad aj zákaz nosenia ženských moslimských odevov, ktoré zahaľujú tvár. Podľa spolkových ministrov vnútra, ktorí na návrhu opatrení spolupracovali, by mali tajné služby po novom vyšetrovať aj deti mladšie ako 14 rokov. 
     
    Monitorovanie verejných miest kamerovými systémami je ďalším z radu navrhnutých opatrení. Samozrejmosťou je zákaz predaja zbraní osobám podozrivým z terorizmu aj rozšírenie policajného zboru o ďalších 15 000 mužov zákona. 

    Deportácie a kyberbezpečnosť 

    V návrhu spolkových ministrov vnútra je aj požiadavka na zjednodušenie procesu deportácie migrantov, pri ktorých sa preukáže, že predstavujú potenciálne riziko. Na vyhostenie z Nemecka by pritom malo stačiť samotné podozrenie zo spáchania alebo účasti na kriminálnom čine. „Som si istý, že tieto návrhy veľmi rýchlo zvýšia bezpečnosť,“ uviedol minister vnútra Thomas de Maiziere na štvrtkovej tlačovke. 
     
    Šéf nemeckého rezortu vnútra uviedol, že všetkých 27 navrhovaných opatrení bude možné zaviesť do praxe ešte v tomto volebnom období, ktoré sa kabinetu Angely Merkelovej končí na jeseň budúceho roka. Akýkoľvek kriminálny čin, ktorým by migranti ohrozili verejnú bezpečnosť bude dôvodom na vyhostenie z Nemecka. „Týmto spôsobom budeme v budúcnosti častejšie používať deportáciu zahraničných kriminálnikov a ľudí, ktorí predstavujú hrozbu,“ dodal Maiziere. 
     
    Nové pravidlá by mali podľa návrhu začať platiť aj v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Do tejto oblasti má ísť aj nemalá investícia. Nemecká polícia a tajné služby dostanú na tento účel o dve miliardy eur viac, ako vláda pri tvorbe rozpočtu pôvodne plánovala. Peniaze majú ísť na nákup technologických kapacít, ktoré umožnia efektívnejšie vyšetrovanie kybernetických zločinov. 
     
    - Reklama -