Demokracia v Grécku krachuje. Ľudia sú stále chudobnejší a na revolúciu vyzýva už aj biskup

    0
    Ilustračné foto: grécka vlajka a eurá (Autor: Hans Štembera)
    Obrovské dlhy krajiny, migračná kríza a neustále uťahovanie si opaskov dohnali množstvo Grékov za uplynulé roky k chudobe. Politických káuz pribúda a dôvera vo vládu klesá. Euro zostáva stále gréckym platidlom, aj keď výkon ekonomiky ani zďaleka nezodpovedá štandardom krajín eurozóny. 
     
    Grécka Finančná a priemyselná výskumná nadácia vo svojej najnovšej správe uvádza, že hnuteľnosť gréckych domácností sa medzi rokmi 2000 až 2015 znížila o 37,5 %. To sa odráža aj na stave spoločnosti. Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBRD) v inej správe uvádza, že Gréci sú najmenej šťastným národom v celej Európskej únii. 
     
    Niet sa čomu čudovať. Nezamestnanosť v kolíske demokracie sa pohybuje na úrovni 25 % a patrí k najvyšším v eurozóne. Škandály sa nevyhýbajú ani tamojšej vláde. Jedným z najväčších je aféra okolo farmaceutickej spoločnosti Novartis. Tá mala údajne podplácať politikov, vládnych úradníkov, novinárov, vydavateľov aj lekárov, aby štátne nemocnice a zdravotnícke zariadenia používali jej výrobky. 
     
    Škandál okolo farmaceutickej spoločnosti Novartis siaha do najvyšších sfér gréckej politiky. Do prípadu má byť zapletený aj grécky expremiér Dimitris Avramopoulos a spolu s ním niekoľko ministrov jeho bývalej vlády. 

    Pre uvedené a ďalšie dôvody vyzýva na revoltu proti systému v Grécku aj biskup Ambrossios, ktorý o moslimských migrantoch prichádzajúcich do krajiny hovorí ako o „dobyvateľoch“. Grécky biskup varuje, že kresťanstvo v Európe čelí útoku, zatiaľ čo islam každý deň posilňuje. Ambrossios preto vyzýva ľudí, aby sa postavili proti takejto politike. Grécke ortodoxné chrámy sú podľa biskupa „znesväcované, vykrádané a vypaľované moslimskými migrantmi a štát sa na to iba prizerá“. 

     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -