Demisia Lajčáka? Dajme mu čas. Jeho postoj mi je sympatický, tvrdí Pellegrini

    0
    Peter Pellegrini a Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    “SR nesúhlasí s textom marakéšskeho dohovoru (globálneho paktu OSN o migrácii – pozn. red. ) v takom znení, v akom je predložený a má určité červené línie, ktoré nemienime prekročiť. Pán minister o týchto líniách vie a preto mu dajme čas, aby sa pokúsil vyjednať, akým spôsobom si SR môže zachovať svoju tvár a na druhej strane jasne odmietnuť niektoré pasáže z tohto dohovoru,” povedal premiér.

    Pellegrini: Je mi to sympatické

    Na margo ministrovho postoja premiér poznamenal, že si váži ľudí, ktorí majú osobnú integritu a nemenia svoj názor podľa toho, čo je populárne. Podľa jeho slov teda Lajčáka nejakým spôsobom nediskvalifikuje. “Naopak, je mi to sympatické,” konštatoval predseda vlády s tým, že ide o vlastnosť, ktorú by mal mať budúci prezident SR.

    Pellegrini si tiež myslí že pred migračnou krízou a pochybeniami, ktoré sa v tejto súvislosti udiali, by si možno ľudia takýto dokument nevšimli. “Pretože desaťročia ľudia migrujú po celom svete, niektorí pretože nemajú pitnú vodu, niektorí za potravou, niektorí pre klimatické podmienky. Celý svet sa hýbe,” poznamenal. Rešpektuje však, že krajiny sú v súčasnej situácii ostražité k dokumentom, “ktoré sa tvária nezáväzne a skrývajú v sebe určité formulácie”.

    Lajčákova prípadná demisia

    Lajčák pred rokovaním vlády uviedol, že odkedy je vo funkcii ministra, presadzuje víziu Slovenska, ktoré je demokratické, európske a súčasťou riešení. “Ale ak prevažujúca vôľa poslancov bude, že sa chce Slovensko izolovať, chce byť súčasťou problémov a nechá riešenia na iných, tak ja nemôžem takú politiku presadzovať,” priblížil.

    O zásadných výhradách k navrhovanému Globálnemu paktu OSN o migrácii sa má hovoriť na pôde parlamentu. Lajčák má v tejto súvislosti v stredu (21. 11.) vystúpiť v zahraničnom výbore Národnej rady (NR) SR. Slovenská národná strana (SNS) nechce, aby bol Globálny pakt OSN pre Slovensko záväzný. Do Národnej rady SR predložila uznesenie, v ktorom navrhuje, aby sa Slovensko k paktu o migrácii nepridalo. S prijatím paktu nesúhlasia ani opozičné Sme rodina a SaS.

    Na prijatí migračného paktu sa 193 členských štátov OSN dohodlo v septembri 2016. Práce na jeho texte sa začali v apríli 2017. Cieľom 34-stranového dokumentu je pomôcť lepšie organizovať migračné toky a posilniť práva migrantov. Zdôrazňuje sa v ňom nedotknuteľnosť suverenity jednotlivých krajín a ich právo na vlastnú podobu migračnej politiky.

    - Reklama -