Delegáti AfD si na zjazde poznačenom protestmi zvolili nové vedenie. Jeden z dvoch spolupredsedov strany vyzval na vlastenecký politický kurz

    0
    Alexander Gauland (Autor: TASR)

    Delegáti zjazdu AfD v Hannoveri v úvode zamietli návrh na to, aby mala strana len jedného predsedu. V následnom turbulentnom súboji o stranícke vedenie neuspel líder berlínskej organizácie AfD Georg Pazderski, ktorý je pokladaný za predstaviteľa umiernenejšieho krídla strany.

    Meuthen (56) získal bez protikandidáta 72 percent hlasov. Predsedom AfD je už od roku 2015 a má početných priaznivcov medzi pravicovými nacionalistami v strane napriek svojej liberálno-ekonomickej minulosti. Až donedávna stranu viedol spolu s Frauke Petryovou, ktorá z AfD odišla po septembrových parlamentných voľbách kritizujúc prílišné extrémistické tendencie v strane.

    Gauland (76), ktorého tiež podporuje nacionalistické krídlo, obsadí post uvoľnený Petryovou po tom, ako ho zvolili za nového spolupredsedu v treťom kole 68 percentami hlasov. Predošlí uchádzači, Pazderski a Doris von Saynová-Wittgensteinová, nezískali v prvom a druhom kole dostatočnú podporu a svoju kandidatúru preto stiahli.

    Voľba nového vedenia AfD je stredobodom víkendového zjazdu tejto strany v severonemeckom Hannoveri, sprevádzanom demonštráciami a protestmi, v dôsledku ktorých sa jeho sobotňajší začiatok oneskoril.

    Prvý protest proti AfD, ktorého účastníci sa pokúsili zablokovať cesty k miestu konania zjazdu, prerástol do násilia. Pri zrážkach, pri ktorých polícia použila aj vodné delo, utrpelo zranenia niekoľko policajtov a najmenej jeden demonštrant. Polícia dočasne zadržala aj desiatich protestujúcich.

    Priebeh neskoršej demonštrácie za účasti okolo 6500 ľudí, ktorá sa konala pod heslom “Náš Hannover – pestrý a solidárny! – Protest proti pravicovému extrémizmu a pravicovému populizmu”, už bol podľa polície všeobecne pokojný.

    AfD využila nespokojnosť s migračnou politikou nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, aby v septembrových voľbách získala 12,6 percenta hlasov a stala sa treťou najsilnejšou frakciou v Spolkovom sneme (Bundestag).

    Meuthen v otváracom prejave vyzval na “vlastenecký politický kurz” pre Nemecko a obvinil kancelárku Merkelovú, ktorej kresťanskí demokrati sa v súčasnosti snažia vytvoriť novú vládu, zo zlyhania voči krajine.

    - Reklama -