Dánskom otriasa video z kázne v mešite. Židia bijú na poplach

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Európa je vo svojom postoji k prijímaniu moslimských utečencov a k výstavbe mešít značne liberálna. Západní politici však až príliš často zatvárajú oči pred tým, čo sa deje za stenami mešít. Imámi sa vo svojich kázňach často nechávajú unášať svojou nenávisťou voči nemoslimským komunitám. Ešte častejšie im takéto konanie prechádza. V prípade šírenia nenávisti v mešite Masjid al-Faruq v dánskom meste Nørrebro by sa to však mohlo skončiť inak.

    Ako uvádza server The Local s odkazom na denník Kristeligt Dagblad, dánska židovská organizácia má k dispozícii preklad videozáznamu kázne imáma Mundhira Abdallaha, v ktorej jednoznačne vyzýva na zabíjanie Židov. „Súdny deň nenastane, kým moslimovia nezačnú vojnu proti Židom a všetkých ich nepozabíjajú,“ uvádza sa podľa prekladu amerického inštitútu MEMRI vo videozázname z kázne, ktorý vznikol 31. marca.

    „Židia sa budú schovávať za stromy a kamene, ale tie budú hovoriť: Ach, moslimovia, verní sluhovia Alaha, Žid je za mnou, poďte sem a zabite ho,“ mal v arabčine vyhlasovať dánsky imám. Predseda dánskej židovskej komunity Dan Rosenberg Asmussen uviedol pre denník Kristeligt Dagblad, že on aj jeho kolegovia podajú na polícii trestné oznámenie. „Preklad kázne nám dal americký inštitút MEMRI, ktorý považujeme za dôveryhodný. Žiadame políciu, aby to sama posúdila.“

    Podľa predsedu židovskej komunity v Dánsku imám jasne porušil zákony krajiny. „Záznam jasne ukazuje, že imám konal rasisticky a kázal nenávisť. Niet pochýb o tom, že skryto podnecoval k zabíjaniu Židov. Na to, samozrejme, musíme reagovať,“ povedal Asmussen. Nad prekladom videozáznamu vyjadril znepokojenie aj socialistický poslanec Lars Aslan Rasmussen. „Prípad je veľmi vážny. Nemôžeme predsa nechať imámov, aby sa na zhromaždeniach vyjadrovali takýmto spôsobom.“

    Nenávisť voči Židom však nie je medzi moslimami ničím novým. Z mnohých západných krajín pre obavy o svoj život odchádzajú tisíce príslušníkov židovskej komunity do Izraela alebo Spojených štátov. Západné vlády apelujú na svojich občanov, aby boli tolerantní voči moslimom, ale nie sú schopné presadiť to isté u členov moslimskej komunity vo vzťahu k ostatným. Antisemitizmus medzi moslimami nepopiera ani dánsky expert na moslimské právo Tarek Ziad Hussein.

    „S ťažkým srdcom musím priznať, že v moslimských kruhoch sa stretávame s antisemitizmom. Tragikomické je to, že nejde o spor medzi islamom a judaizmom, ale o izraelsko-palestínsky konflikt. Dánski moslimovia nesú ako občania tejto krajiny zodpovednosť za boj proti všetkým formám diskriminácie. Kázeň ,takzvaného‘ imáma Abdallaha môže byť z môjho pohľadu jednoznačne vnímaná ako podnecovanie k nenávisti,“ napísal Hussein.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -