Dánski poštári sa vzbúrili. Do divokých utečeneckých štvrtí doručovať nebudú

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Všeobecne sú no-go zóny miestom, kde prevažujú v populácii moslimskí prisťahovalci a policajti v týchto mestských štvrtiach nie sú schopní presadzovať zákony danej krajiny. Popri vysokej nezamestnanosti tu dochádza k násilnostiam nielen voči pôvodnému obyvateľstvu, ale aj zasahujúcim policajtom, záchranárom, hasičom, ale aj poštovým doručovateľom. A to je práve prípad dánskej poštové služby Postnord.
     
    Spoločnosť Postnord v pondelok podľa spravodajskej agentúry Ritzau oznámila, že už nebude doručovať zásielky do štvrte Vollsmose v treťom najväčšom meste krajiny Odense. Ako dôvod poštová spoločnosť uviedla, že sú jej zamestnanci v tejto oblasti neustále obťažovaní a vystavení hrozbám a násiliu. Vedľa slovných a fyzických útokov často dochádzalo tiež priamo ku vlámaniu do poštových vozov.
     
    Rozhodnutie spoločnosti bolo uvedené do praxe ihneď po oznámení a bude trvať tak dlho, kým sa bezpečnostné podmienky v tejto štvrti nezlepšia. Ako server Local zmieňuje, štvrť Vollmose je známa vysokým stupňom kriminality a nezamestnanosti. Hoci to z obáv pred obviňovaním zo xenofóbie a rasizmu Postnord priamo neuviedla, páchatelia útokov proti jej zamestnancom majú v drvivej väčšine prípadov prisťahovalecké korene v moslimských krajinách.
     
    Vollsmose je považované za jedno z najväčších moslimských get v celom Dánsku. Ako pred rokmi vypovedal nemenovaný policajt, deväť z desiatich vlámaní je namierených proti pôvodnému dánskemu obyvateľstvu a stoja za ním práve moslimskí prisťahovalci. Politici naprieč politickým spektrom rozhodnutie spoločnosti neodsudzujú. Podpora prišla dokonca aj zo strany sociálnych demokratov, ktorí inak existenciu no-go zón popierajú.
     
    Polícia prisľúbila, že sa bude bezpečnostnou situáciou v Vollmose podrobne zaoberať a bude sa snažiť čo najskôr zjednať poriadok. „Berieme túto vec veľmi vážne. Je našou plnou zodpovednosťou zaistiť bezpečnosť dánskych občanov. Obrátili sme sa preto priamo na spoločnosť Postnord a pozvali sme ich na spoločnú schôdzku,“ uviedol policajný inšpektor Lars Bræmhøj. Okamžité riešenie požaduje tiež starosta Odense Peter Rahbæk Juel, ktorý napísal, že je v kontakte s políciou i spoločnosťou Postnord.
    autor: Josef Provazník

     

    - Reklama -