Daňová kauza spájaná s Kiskom má prvého obvineného. Vydierať a zastrašiť sa nenechám, reaguje prezident

    0
    Archívna snímka Andreja Kisku z februára 2013, kedy ešte ako kandidát na prezidenta v rámci kampane predstavil svoju víziu Slovenska a program, s ktorým napokon v prezidentských voľbách v roku 2014 zvíťazil. (Autor: TASR)

    V prípade daňových káuz spájaných s prezidentom SR Andrejom Kiskom padlo prvé obvinenie. Podľa informácií Denníka N je obvineným konateľ firmy KTAG Eduard K. Stíhanie sa má týkať neoprávnenej vratky DPH vo výške 146.000 eur, ktorú si KTAG vypýtala od štátu. “Vratka nebola vyplatená, za trestný čin považuje polícia už len jej samotné uplatnenie,” ozrejmuje Denník N.

    KTAG platila Kiskovi prezidentskú kampaň a sumu si potom dala do nákladov. Daňový úrad to však neuznal. “Druhý konateľ firmy a Kiskov brat Jaroslav zatiaľ obvinený nie je,” informuje denník, pričom pripomína, že v minulosti bol na poste konateľa firmy i sám prezident. Kým zastáva svoj úrad, nie je ho možné obviniť.

    Prezident sa chce k celej záležitosti vyjadriť vo štvrtok (21. 2.). Na sociálnej sieti zatiaľ uviedol vetu: “Vydierať a zastrašiť sa nenechám.”

    Vznesenie obvinenia z daňového trestného činu v súvislosti s činnosťou firmy KTAG potvrdila polícia. Obvinenie sa má podľa medializovaných informácií týkať uplatnenia neoprávnenej vratky DPH, týkajúcej sa peňazí na kampaň prezidenta SR Andreja Kisku.

    “Dňa 13. februára 2019 vyšetrovateľ finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil jednu osobu z daňového trestného činu,” uviedli pre TASR z komunikačného oddelenia Prezídia Policajného zboru (PPZ). “Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nie je možné poskytnúť ďalšie informácie,” doplnili.

    Policajti pripomenuli tiež, že 9. júla 2018 prokurátor Krajskej prokuratúry v Prešove v zmysle Trestného poriadku “vydal záväzný pokyn vyšetrovateľke vo veci daňového podvodu vydať uznesenie o  začatí trestného stíhania a následne vydať uznesenie o spojení veci s trestnou vecou zločinu daňového podvodu, začatého dňa 10. januára 2018 uznesením vyšetrovateľa”.

     

    - Reklama -