Dankova otvorená spoveď v priamom prenose: S týmito špinavosťami nemá SNS ani mäkké f. V koalícii to vôbec nie je ľahké. Za nárast cien energií môže toto

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Tým, čo v skutočnosti umožnilo, aby situácia okolo zvyšovania cien energií eskalovala až do štádia, keď niektorí ľudia dostali v januári faktúry o stovky percent vyššie ako minulý rok, bolo podľa predsedu NR SR v prvom rade to, že sa v minulosti odovzdali za záhadných okolností kompetencie v kľúčových energetických podnikoch súkromným investorom. „Ak chcem ľuďom hovoriť, že za nárast cien energií a celkovú koncepciu zodpovedá nejaký človiečik v správnej rade, ja hovorím, že to tak nie je,“ vyhlásil Danko počas relácie. Terajší nárast cien podľa jeho slov spôsobila neobmedzená kompetencia pána Holjenčíka. Štát je zároveň podľa neho povinný strážiť podiely v strategických podnikoch. „My budeme robiť všetko preto, aby sa vrátili štátu,“ vyjadril sa. Čo sa týka financií, Danko povedal, že požičať si sa dá vždy.

    V dozorných radách energetických podnikov sedia aj niekoľkí nominanti koaličnej SNS. Na otázku, či títo ľudia nevedeli dopredu o plánovanom zvyšovaní cien a neinformovali o tom, uviedol predseda strany, že títo ľudia sú na postoch krátko a nemali o tom informácie. Otázku, či strana uvažuje o ich odvolaní, objasnil Danko tak, že pokiaľ nominanti za štát spĺňajú odborné predpoklady, jediným dôvodom na ich odvolanie môže byť, ak sa ukáže zlyhanie, no SNS nemá s týmito špinavosťami ani mäkké f. Niektorí z nich sa však podľa Dankových slov sami povzdávali kompetencií, lebo boli ľudsky aj profesijne znechutení z toho, čo sa deje v týchto podnikoch.

    Keďže šéf úradu Jozef Holjenčík bol nominantom vládneho Smeru, padla otázka, či za to, čo sa deje, môže Smer. Danko stručne odpovedal, že nebude obviňovať svojho koaličného partnera prostredníctvom mediálnych útokov. Vyhlásil ale: „Toto veľmi vážne poznačí vzťahy v koalícii aj do budúcna.“

    „Inicioval som koaličnú radu, aby sme si ujasnili, ako ďalej v energetike, a myslím, že aj pánovi premiérovi je vzniknutá situácia nepríjemná. Je prirodzené, že nás ako vládnu koalíciu bude opozícia za to obviňovať.“ Líder národniarov zároveň prízvukoval, že on sám zatlačil na to, aby Holjenčík na poste skončil a „zbalil si švestky“.

    S jeho odchodom ostáva post šéfa ÚRSO prázdny a jeho miesto bude musieť v dohľadnom čase niekto zaplniť. Že by na tento post mala SNS svojho favorita, Danko poprel. Prízvukoval, že ÚRSO je nezávislá inštitúcia a to, čo treba urobiť momentálne ako prvé, je nájsť transparentný systém výberu kandidáta na post jeho šéfa a zmeniť zákon o ÚRSO na základe spoločnej dohody koalície a opozície, lebo dobré nápady, ako zlepšiť tento zákon, prichádzajú tak z vládnej koalície, ako aj z opozičných radov. Koaličná rada, ktorá sa bude otázkou zaoberať, by sa podľa jeho slov mala zísť budúcu stredu alebo štvrtok.

    Na rozvod nie je dôvod

    Na pretras prišli aj vyjadrenia podpredsedu SNS Antona Hrnka, ktorý sa nedávno nechal počuť, že na neho niekto zámerne poslal políciu, a vyhlásil tiež, že SNS leží mnohým v krku ako kosť, nevynímajúc explicitne ani koaličných partnerov. Predseda SNS Danko na margo Hrnkových vyjadrení vyhlásil, že nebude konšpirovať, ale je pravda, že mediálne ataky sa na nich v poslednom čase valia zľava aj sprava.

    Líder národniarov vysvetlil aj ako vyzerá súčasná situácia vo vládnej koalícii a či teda naozaj hrozí nejaký pomyselný rozvod. Politická scéna je na Slovensku podľa neho v súčasnosti žalostná. „Keď sa pozriem, s kým by sa tu dala robiť vláda, tak s niektorými šialencami z Trnavy alebo Bruselu sa nedá dlhodobo komunikovať. Moji koaliční partneri sú ľudia, s ktorými sa na jednej strane dá aj politicky súťažiť a niekedy dajú aj oni úder nám, niekedy my im, ale sú jediní, s kým sa dnes dajú problémy pragmaticky riešiť bez hystérie.“ Nie je preto podľa neho žiaden dôvod teraz nič rozbíjať, i keď nie je vôbec ľahké fungovať v tejto koalícii. Treba ale hľadať systémové riešenia, lebo podľahnúť hystérii a schizofrénii by bolo to najhoršie.

    S výložkami som to prestrelil

    Predseda národniarov v relácii však naznačil, že za kauzou „kapitán“ by mohol stáť práve jeho koaličný partner Smer. „Je zaujímavé, že obvodný úrad Bratislava, kde nie je nominant SNS ani Mosta-Híd, dal môj osobný údaj len tak do Denníka N.“ Denník však uvádza, že získal informácie o Dankovej hodnosti podľa infozákona, poslal úradu infožiadosť a postupoval presne podľa zákona.

    Danko zároveň uznal, že bozkávanie výložiek v priamom prenose nemuselo byť ideálnym krokom a adekvátnou reakciou. „Neodhadol som možno tú emóciu a tie reakcie,“ hovoril v relácii. „Možno som reagoval viac ľudsky, ako som mal.“ 

    - Reklama -