Dankov pohľad do budúcnosti? Hrozí nám absolútny kolaps. Ak sa tomu štát nepostaví, treba vraj rátať s tým, že to buchne

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Predseda parlamentu Andrej Danko v rozhovore pre Topky.sk povedal, že téma energií ho bytostne zaujíma už tri roky. Sám bol proti vstupu EPH do plynární a Slovenských elektrární, pretože iba za posledné tri roky si EPH vyplatila zisk niekoľko sto miliónov eur. Nechce dovoliť akékoľvek finančné zaťažovanie občanov Slovenska ako v prípade koncesionárskych poplatkov.

    Kauzu vysokých cien energií beriem ako podpásovku

    Kauzu okolo energetiky vníma Danko ako podpásovku. „Kauzu vysokých cien energií beriem ako podpásovku vo vzťahu k SNS a ku mne,“ myslí si Danko.

    So šéfom ÚRSO Jozefom Holjenčíkom: „Som konal na vlastnú päsť, dal som do programu národnej rady, že Holjenčík sem príde, keď už si s ním premiér nevedel rady,“ dodal predseda parlamentu. Hoci sa politicky vyhraňuje voči Smeru, tak iba Smer a Most považuje za etablované politické strany. Ostatné strany vníma Danko ako strany s jedným mužom a politikou „všetci proti jednému a poďme na barikády“.

    Andrej Danko sa pustil aj do kritiky Smeru voči ich nominantom v energetických firmách, pričom jeho nominanti tam mali byť iba mesiac a jediní sa postavili proti vyplácaniu dividend vo výške 150 miliónov eur na valnom zhromaždení SPP.

    V prvom rade chce na zasadaní koaličnej rady počuť postoj Smeru k ich zodpovednosti za vyššie ceny. Podľa Danka potrebuje Slovensko nový zákon o ÚRSO a nový energetický holding, ktorý by bol tvrdým partnerom finančným skupinám, ktoré si tam majú robiť, čo sa im zachce. „To nie je teraz len o ističoch. Nám hrozí absolútny kolaps. Do Slovenských elektrární vošla spoločnosť EPH, sú tam problémy s dostavbou Mochoviec za 4 miliardy. Keď máme zástupcov štátu za 700 eur, viete si predstaviť, ako pôjdu do konfliktu s ľuďmi, ktorí zarábajú státisíce či milióny,“ pustil sa Danko do súkromných spoločností.

    Predseda parlamentu priznal, že jeho komunikácia je ostrá iba preto, že je rozčarovaný z tejto situácie a čaká stanovisko strany Smer. „Nejde len o to, stornovať faktúry a zahasiť problém. Je to veľký boj s nadnárodnými spoločnosťami. Keď tu nebude podpora ľudí a štát sa tomu nepostaví, rátajte s tým, že raz to tak buchne, že skončíme ako v Bulharsku,“ dodal Danko.

    Kritika RegioJetu a médií

    Škandalizácia jeho osoby je podľa Danka spojená s tým, že vždy, keď je v zahraničí, sa na neho niečo vymyslí. Neskôr prišiel na rad boj, a to hlavne s majiteľom RegioJetu. „Ale potom prišli aj boje, kedy som sa snažil vysvetliť Slovákom, že žlté vlaky tu majú jedno veľké eldorádo. Oni zo Slovenska neodišli. Každý rok dostáva Jančura na trati Bratislava – Komárno 8,6 milióna eur. Potom si pán Jančura dovolí písať mi na telefón, ktorý som mu ani nedal, uráža ma a zverejní moje číslo,“ kritizuje predseda NR SR Radima Jančuru.

    Andrej Danko sa pustil aj do médií, ktoré na neho neustále útočia, napriek tomu šéf mediálneho tímu Roberta Fica dostáva priestor na PR rozhovory. Médiá sa podľa Danka pustili do kampaní, ktoré sú pod vplyvom lobistických skupín. „Je tu určitý denník, ktorý keď ešte ani môj podpredseda nepríde domov zo zásahu polície, už dopredu vie, že sa niečo stalo. Tento denník potom napíše, že už mi nehovorte, že som kok…, ale že som kapitán. A zrazu tam má reklamu na 5 strán, ako nás RegioJet naučil cestovať vlakmi,“ povedal Danko s tým, že je to len dôsledok rastu SNS.

    Ja by som nepil vodu z Dunaja

    Problém vidí Danko aj v Erikovi Tomášovi. „Tá drzosť, čo si on dovoľuje, aj teraz v sobotu v jednom denníku, keď mi povie, že by nebozkával výložky. Ja by som zase nepil vodu z Dunaja. Erik Tomáš je zapletený do rôznych mediálnych atakov vyvinutých k mojej osobe,“ dodal v rozhovore šéf SNS.

    Vzťahy v koalícii sú neutrálne, avšak Danko pripúšťa: „Koalícia nie je niečo, čo musí fungovať celé štyri roky. Energetika veľmi narušila vzťahy v koalícii.“ S Robertom Ficom nekomunikuje už skoro sedem dní, ale s Bélom Bugárom každý deň.

    Vyhlásenie, ktoré podpísal policajný prezident Tibor Gašpar a ktoré je považované za kontroverzné, by nepodpísal, lebo si uvedomuje zodpovednosť ústavného činiteľa.

    K pobozkaniu výložiek pred kamerami Danko podotkol, že u neho je známa spontánnosť a robí to od srdca. Je to aj dôsledok toho, že nemá žiadne mediálne tímy či mediálnych poradcov. Menovanie do hodnosti sa nedalo odmietnuť a bol to moment prekvapenia. „Keby som vedel, ako to spoločnosť vníma, zvážil by som to pobozkanie. Ale nebozkával som ich preto, že si ich večer dávam na pyžamo,“ povedal Danko.

    Najradšej má obrázky s Jackom Sparrowom a kapitánom Amerika

    Zároveň Andrej Danko dodal, že ho niektoré vtipné obrázky na internete pobavili. Najviac sa mu páčil Jack Sparrow a kapitán Amerika. „Počas 2 – 3 dní škandalizovania bola kreativita niektorých ľudí skutočne obdivuhodná. Priznám sa vám, že na niektorých úpravách fotiek a videí som sa aj so synmi pobavil. Medzi moje obľúbené patria Jack Sparrow a kapitán Amerika,“ ocenil Danko kreativitu na Facebooku.

    Šéf SNS sa vyjadril aj k župným voľbám, kde bude vždy uprednostňovať svojich ľudí a nevidí dôvod, prečo by mal byť zodpovedný za výhru Kotlebu.

    Danko sa nepovažuje ani za papaláša, ktorý by zneužíval štát. „Sme prezentovaní ako ľudia odtrhnutí od reality. Záclony, ktoré vidíte v salóne predsedu NR SR, som kúpil ja za vlastné peniaze, takisto nábytok v mojej kancelárii národnej rady som si kúpil za svoje peniaze. Ja som nejaký papaláš, ktorý zneužíva štát? Ja nevyužívam vládny špeciál na súkromné cesty domov,“ uzavrel predseda parlamentu a zároveň dodal, že ak mu budú ľudia hovoriť, aby vydržal, tak ho politika bude baviť aj naďalej.

    - Reklama -