Danko prekvapivo zmenil svoje rozhodnutie ohľadne Matoviča. Teraz mu už toto nehrozí

    0
    Igor Matovič, Andrej Danko (Autor: TASR)

     Výsledkom je, že Matovič má z 1. februára neospravedlnenú neúčasť na rokovaní od 09.00 do 11.40 h, nie celý deň, ako to bolo pôvodne. Predseda parlamentu preto zrušil svoje rozhodnutie, ktorým žiadal kancelára Daniela Guspana siahnuť Matovičovi na februárový plat.

    Predseda OĽaNO-NOVA pre TASR reagoval, že 1. februára dopoludnia mal na pôde parlamentu tlačovú konferenciu, na ktorej sa venoval kauze cien energií. Očakáva preto, že Danko do budúcna neospravedlní každého poslanca, ktorý bude mať počas zasadnutia pléna brífing. “O peniaze mi nikdy nešlo. V ten deň som sa zúčastnil na 27 hlasovaniach. Ale Danko si evidentne myslí, že jeho názor je nad zákonom. Neospravedlnenie časti dňa totiž nemá oporu v Rokovacom poriadku NR SR,” reagoval Matovič s tým, že poslanec má uznanú účasť na celom rokovacom dni, ak aspoň raz hlasuje, alebo sa zapíše do prezenčnej listiny, alebo aspoň raz vystúpi v pléne.

    Mandátový a imunitný výbor NR SR koncom marca odporučil Matovičovi stiahnuť ospravedlnenku z 1. februára. Líder Obyčajných totiž chýbal len v úvode rokovacieho dňa a na všetkých hlasovaniach sa zúčastnil. Predseda výboru Richard Raši (Smer-SD) dnes pre TASR zdôraznil, že šéf OĽaNO-NOVA postupoval inak. “Keby urobil, čo mu odporúčal výbor, je všetko vyriešené. Ale on vždy urobí niečo iné, ako sa očakáva. Igor Matovič stiahol ospravedlnenie len z polovice dňa a žiadal ospravedlnenie len od 09.00 do 11.40 h, lebo mal vtedy tlačovku. Podmienka na stratu polovice platu sú ale celé dva dni, teda sankcia by nemala byť,” vysvetlil Raši.

    Danko Matovičovi celodennú ospravedlnenku v marci neuznal a v kombinácii s ďalšou absenciou chcel šéfovi Obyčajných siahnuť na polovicu platu. Matovič sa však obrátil na mandátový výbor a žiadal, aby Danko jeho ospravedlnenku akceptoval. Raši sa domnieva, že Matovič 1. februára ráno nechcel vystúpiť v spoločnosti poslancov ĽSNS, ktorí sa podobne ako on mali ospravedlniť za hanlivé výroky. “Odporučili sme Matovičovi, aby vzal späť žiadosť o svoju neprítomnosť za 1. február. Ak by to urobil, za ten deň by mal byť vykázaný ako prítomný a pokuta by mu nehrozila,” vysvetlil ešte koncom marca Raši.

    Druhú absenciu za február mal Matovič v deň, keď bol zo sály vykázaný pre porušenie nového Rokovacieho poriadku NR SR. Dve absencie za kalendárny mesiac znamenajú, že poslanec príde o polovicu platu a paušálnych náhrad. Za štyri a viac absencií je sankcia celý plat a paušálne náhrady.

    - Reklama -