Danko prehodil svoju zodpovednosť za vlastné zlyhanie na koaličných partnerov. Podľa mňa by mal odstúpiť, povedal politológ Mesežnikov

    0
    Grigorij Mesežnikov (Autor: TASR)

    Ako reagujete na kauzu rigoróznej práce Andreja Danka a skutočnosti, že je pravdepodobne plagiát s textom skopírovaným z piatich kníh?

    Na túto kauzu sa môžeme pozerať z viacerých rozmerov. Jeden z nich je, že celá záležitosť je veľkým problémom pre samotného Andreja Danka, ale aj parlament, na čele ktorého stojí predseda, ktorého sa celá kauza týka. Ďalej sa na kauzu treba pozerať v zmysle, čo to vypovedá o slovenskom školstve, respektíve o samotnej UMB. V nej už pred istým časom dochádzalo k situáciám a poznatkom, že kvalita rigoróznych prác nebola vysoká a teraz to môže vrhať zlý tieň aj na ďalšie doktoráty.

    Podľa môjho názoru ide o veľmi nepríjemnú kauzu, ktorá má v niektorých rovinách rýchle riešenie, ktoré môžu znížiť jej negatívny vplyv. Na druhej strane rovinu, ako sa k situácii postavili univerzity a celkovo situáciu na vysokých školách, bude zrejme treba riešiť dlhšie.

    Samotný Andrej Danko vo štvrtok odobril mimoriadnu schôdzu, na ktorej sa bude riešiť jeho odvolávanie. Čo týmto krokom podľa vás sleduje?

    V prvom rade je potrebné povedať, že je úplne normálne, ak niekto navrhuje zvolanie mimoriadnej schôdze, tak je povinnosťou všetkých poslancov hlasovať za jej program. A to bez ohľadu na to, čomu sa daný program bude venovať. Mimoriadna schôdza je inštitút, ktorý je dávaný najmä opozičným poslancom, aby v nej mohli prezentovať stanoviská k danej téme. Na druhej strane koaliční poslanci zhruba pred týždňom a pol zablokovali mimoriadnu schôdzu určenú na odvolanie predsedu NR SR a to bol z môjho pohľadu obrovský škandál. Naozaj išlo o neprípustnú vec.

    Samozrejme, jeho súhlas so zvolaním mimoriadnej schôdze má aj svoj politický rozmer. V podstate prehodil svoju zodpovednosť za vlastné zlyhanie na koaličných partnerov. A tým pádom sa dá povedať, že podmienil zotrvanie vo vládnej koalícii tým, že budú hlasovať proti jeho odvolaniu. A to je niečo ťažko predstaviteľné. Celú vládnu koalíciu vystavil skúške, čo znamená, že v podstate núti poslancov vládnej koalície, aby tento problém vyriešili za neho.

    Podľa môjho názoru by najprimeranejším rozhodnutím bolo vyvodenie osobnej zodpovednosti. Každá iná možnosť ako odstúpenie z funkcie pod ťarchou usvedčujúcich dôkazov je zlá. Myslím si, že rezignovanie z postu by bolo najlepšie riešenie aj z pohľadu samotného Andreja Danka. A to z dôvodu, že kauza sa s ním bude ťahať až do konca funkčného obdobia NR SR. Či už bude v riadnom, alebo predčasnom termíne. Podľa môjho názoru bude pre neho osobnostne oveľa ťažšie ustáť tento tlak.

    Hrozí podľa vás pád vlády?

    Nemyslím si, že by hrozil pád vlády, ale nedá sa vylúčiť žiadny scenár. Zdá sa, že väčšina vládnej koalície je za to, aby táto vláda zotrvala. Odobrením mimoriadnej schôdze však Andrej Danko vystavuje svojich koaličných partnerov obrovskému tlaku, najmä Most-Híd, z pohľadu, ako budú hlasovať. Tí sa totiž vyjadrili, že vyzývajú predsedu NR SR, aby vzhľadom na zverejnené informácie vyvodil osobnú zodpovednosť. Z tohto pohľadu ide o ďalší úder ich kredibility. Jedna vec je prijať vstup do vládnej koalície, odôvodniť to racionálnymi argumentmi, ale to, aby na poste predsedu parlamentu ostal človek s takto pošramotenou povesťou, pre nich neveští nič dobré. A to z hľadiska, že nemôžu túto kauzu obhajovať.

    Malo by ísť o otázku cti každého koaličného poslanca, ale vzhľadom na doterajšie skúsenosti sa nedá nič podobné čakať ani od SNS. Čo je logické, pretože sa za svojho šéfa postavili ako jeden človek, čo sa im neskôr môže vypomstiť, pretože celá kauza a jej riešenie môžu naštrbiť volebné preferencie strany.

    Na druhej strane z vyjadrení Smeru môžeme dedukovať, že budú stáť za SNS a nebudú za to, aby bolo hlasovanie úspešné. Ide totiž o stranu, ktorá má vo svojich radoch ľudí s podobným osudom, teda aj plagiátorov. Z toho dôvodu si myslím, že jednohlasne podporia Andreja Danka. Pre nich je dôležité, aby vládna koalícia zotrvala. Pre Most ale môže byť kauza veľmi nepríjemná, ak neurobia niečo pre to, aby sa táto situácia zmenila.

    Myslíte si, že nás pri hlasovaní čakajú nejaké prekvapenia?

    Vylúčiť sa nedá nič. Vieme, že v marci bola silná skupina ľudí v Moste, ktorá sa prihovárala za odchod z vládnej koalície. Ide o rôzne váhové kategórie k udalostiam. Hovorím o vražde novinára, všetky súvislosti týkajúce sa tohto trestného činu a falošnej rigoróznej práci predsedu NR SR. Z dlhodobého hľadiska to však môže poškodiť nielen Most-Híd, ale aj konkrétnych individuálnych členov strany. A to z dôvodu, že sa ich ľudia budú pýtať, čo hovoria na skutočnosť, že na čele parlamentu stojí človek s falošnou rigoróznou prácou, za ktorú získal titul JUDr.

    - Reklama -