Danko je úžasný, férový a múdry človek, povedal Plavčan pri svojom odchode a ďakoval ako na Oscaroch

    0
    Peter Plavčan (Autor: TASR)

    V úvode tlačovky Peter Plavčan povedal, že abdikuje z funkcie „po zrelej úvahe“. Ešte pred pár dňami pritom tvrdil, že to nie je on, kto rozhoduje o tom, či zotrvá vo funkcii alebo odíde. Mal pravdu. Výzva na jeho odchod prišla od predsedu vlády Roberta Fica a líder SNS, ktorá Plavčana do funkcie nominovala, nemal inú možnosť ako ustúpiť. Samotný minister však veľa svetla do diania okolo eurofondov na vedu a výskum nepriniesol ani na svojej poslednej tlačovke v ministerskom kresle.

    „To, čo sa dialo v posledných dňoch, prekročilo všetky medze a ja potrebujem chrániť svoju rodinu a takisto aj Slovenskú národnú stranu, ktorá ma nominovala do funkcie ministra,“ zdôvodnil svoj odchod Plavčan.

    Potom prišla spŕška ďakovných viet a najväčšie chválospevy z úst odchádzajúceho ministra školstva si vyslúžil predseda národnej rady aj SNS Andrej Danko. „Veľmi pekne ďakujem Slovenskej národnej strane a osobitne predsedovi, pánovi Andrejovi Dankovi. Je to úžasný, férový a múdry človek a je na svojom mieste,“ pochválil lídra národniarov Plavčan.

    Nechýbalo ani priznanie toho, akú úlohu to Plavčanovi vlastne Danko zveril, keď ho nominoval za SNS do funkcie ministra školstva. „Dostal som od neho iba jednu úlohu: Pokús sa urobiť niečo v tomto školstve lepšie, pretože školstvo bolo doteraz vždy predmetom politického boja. Odpolitizovať ho a pokúsiť sa naštartovať procesy, aby naše školstvo bolo lepšie, aby naši učitelia, naše deti boli v školách spokojnejší,“ povedal odchádzajúci minister na tlačovke, ktorá nezabrala ani desať minút.  

    Začiatok svojho pôsobenia na rezorte školstva vo funkcii ministra vyhodnotil Plavčan subjektívne ako podarený. Pripomenul historické zvýšenie rozpočtu o 200 miliónov eur ročne. Spomenul aj zvyšovanie platov učiteľov, za čo sa poďakoval aj vládnym partnerom.

    „Je stále nutné odpolitizovať naše školstvo a venovať sa mu odborne a nastaviť procesy tak, aby malo možnosti aj finančné, aj ostatné, aby sa mohlo ďalej zlepšovať,“ dodal Plavčan. Zaznelo ešte poďakovanie pedagogickým pracovníkom, želanie pekného dňa a minister odkráčal z tlačovky bez toho, aby sa obzrel na novinárov vykrikujúcich otázky.

    Kariérny úradník Plavčan

    Peter Plavčan sa na ministerskej stoličke dlho neohrial, ale na rezorte školstva pôsobil roky predtým, než z neho SNS urobila ministra. Prežil kabinety Vladimíra Mečiara, Mikuláša Dzurindu aj predošlé vlády Roberta Fica.

    Meno odchádzajúceho ministra školstva sa dostalo do povedomia, keď bol členom rady Študentského pôžičkového fondu. V rade síce sedel bez nároku na honorár, ale napriek tomu si počas pôsobenia v tejto čestnej funkcii nechal vyplatiť 38 000 eur v odmenách. V rade pôsobil medzi rokmi 2005 až 2011 a po medializácii vyplatených odmien peniaze vrátil.
    Počas Plavčanovej éry v Študentskom pôžičkovom fonde bolo z prostriedkov tejto inštitúcie nezákonne vyplatených 5,5 milióna eur finančnej skupine Slavia Capital. Vtedy sedela na čele predstavenstva tejto firmy Plavčanova manželka Viera.

    Práve Plavčanova minulosť na ministerstve bola dôvodom, pre ktorý ho chcela opozícia odvolať už pár týždňov po nástupe do funkcie. Koaliční partneri však v tom čase nominanta SNS ešte podržali.

    - Reklama -