Danko dostal list a už to išlo. Túto myšlienku treba rozpracovať, myslí si

    0
    Andrej Danko (Autor: SITA)

    “Mládež by mala mať prehľad o celej našej histórii a najlepšie ho získa priamo na miestach, ktoré s ňou súvisia. Je určite potrebné pripomínať si aj obete komunizmu. Je to myšlienka, ktorú ešte treba rozpracovať,” poukázal Danko.

     Politickí väzni sa na Danka obrátili listom, v ktorom berú na vedomie jeho návrh, aby sa návštevy koncentračných táborov a viac informácií o holokauste stali súčasťou vzdelávacieho procesu na slovenských školách. Zároveň však žiadajú, aby sa Danko pričinil aj o to, aby sa súčasťou vzdelávacieho procesu stali aj povinné návštevy pamätných miest na zločiny komunistického režimu a zriadilo sa spomínané múzeum.

    To by podľa šéfa politických väzňov Jána Liteckého Švedu mohlo byť zriadené napr. v leopoldovskej väznici a jeho návšteva by sa stala povinnou súčasťou vzdelávania mládeže. “Na Slovensku boli po druhej svetovej vojne zriadené koncentračné tábory na internáciu osôb nepohodlných pre komunistický režim. Išlo predovšetkým o kňazov a rehoľníkov. Boli ich tisíce. Aj tieto miesta by mali slúžiť na výchovu našich detí, lebo sú úzko späté s našou identitou, duchovným odkazom predkov a našou historickou pamäťou,” argumentuje Litecký Šveda.

    Zároveň pripomína, že od nástupu komunistov k moci v bývalom Československu evidujeme 250.000 politických väzňov. “Popravených bolo 241 osôb a 400 osôb bolo zastrelených na úteku cez Železnú oponu. Členovia organizácií politických väzňov počas organizovaných stretnutí so študentmi v školách s prekvapením berú na vedomie absolútnu neznalosť mládeže o tomto období našich dejín. So znepokojením pozorujeme nárast ľavičiarskeho extrémizmu tolerovaného spoločnosťou. Šíri sa nielen odhaľovaním pamätníkov kontroverzným pohlavárom totalitného komunistického režimu, ale aj z televíznych obrazoviek a dokonca aj prostredníctvom niektorých ústavných činiteľov,” upozornil Litecký Šveda.

    Politickí väzni sú presvedčení, že Danko ako predseda SNS so 145-ročnou tradíciou a predseda parlamentu prijme s pochopením ich žiadosť, “aby naše deti vedeli, aké nešťastie pre celú slovenskú spoločnosť priniesol 40-ročný komunistický režim”.

    Opozícia ešte v apríli vyzvala vládu, aby do učebného plánu stredoškolákov zaradila povinnú návštevu koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau a aby na túto aktivitu vyčlenila finančné prostriedky. S iniciatívou prišiel nezaradený poslanec Zsolt Simon. Pridali sa k nemu opozičné kluby SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina.

    “Proti nárastu fašizmu a extrémizmu hlavne medzi mladými ľuďmi je nutné niečo urobiť. Je nutné začať poznaním histórie a prevenciou,” povedal Simon, ktorý je presvedčený, že keď budú mladí vidieť na vlastné oči hrôzy holokaustu, určite to prispeje k eliminácii prejavov rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu, extrémizmu a ostatných foriem intolerancie na Slovensku.

    - Reklama -