Danko: Prezident nemôže ignorovať rozhodnutie Ústavného súdu v otázke vymenovania sudcov

    0
    Andrej Danko a Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Verí, že prezident čoskoro zaujme stanovisko k rozhodnutiu súdu. Podľa Danka by mal vymenovať chýbajúcich sudcov. “Verím, že prezident v najbližšom období zaujme stanovisko a rozhodne podľa svojho svedomia, vedomia a Ústavy SR,” povedal Danko s tým, že prezident nemôže ignorovať rozhodnutie Ústavného súdu. Zdôraznil, že v otázke voľby kandidátov na ústavných sudcov si Národná rada splnila všetky úlohy a nepochybila pri výbere kandidátov, ktorých ponúkla prezidentovi.

    Pripomenul, že už v minulosti sa snažil apelovať na prezidentskú kanceláriu, aby hlava štátu vymenovala kandidátov zvolených parlamentom. “Rozhodol som sa minulý rok akceptovať oddialenie rozhodnutia a čakali sme na rozhodnutie Benátskej komisie. Napriek jej rozhodnutiu k vymenovaniu ústavných sudcov nedošlo a dnes, po rozhodnutí Ústavného súdu, neexistuje žiadna prekážka toho, aby Ústavný súd mal konečne doplnený počet chýbajúcich sudcov,” uviedol Danko.

    Podľa šéfa parlamentu ani v minulosti neexistoval dôvod na nevymenovanie kandidátov. Zdôraznil dôležitosť vyriešiť súčasnú situáciu. Oznámil, že o vymenovaní kandidátov chce hovoriť s prezidentom Kiskom a premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) na predvianočnom stretnutí, ktoré inicioval. Otvoriť tam majú aj tému platov ústavných činiteľov. Konať by sa malo okolo 20. decembra. Danko má zatiaľ odpoveď od Fica. “Je veľmi dôležité, aby sme túto situáciu vyriešili,” povedal.

    Treba sa podľa neho pripraviť aj na to, že bude treba doplniť väčší počet ústavných sudcov. Je pripravený hovoriť o rozšírení mechanizmu v parlamente pri voľbe sudcov Ústavného súdu. Mali by sa podľa Danka nájsť kritériá týkajúce sa požiadaviek na vzdelanie kandidátov aj otázky o politickom zafarbení kandidátov.

    “Prezident po naštudovaní rozhodnutia Ústavného súdu oznámi, ako bude ďalej postupovať,” uviedol v reakcii na rozhodnutie Ústavného súdu SR prezidentov hovorca Roman Krpelan. Danko postoj hlavy štátu rešpektuje. Odmieta špekulovať o tom, čo bude, ak by prezident sudcov nemenoval. “Ústava pozná nejaké mechanizmy. Ale vylučujem hľadanie riešení, čo by bolo, keby si nesplnil, čo mu stanovuje Ústavný súd,” doplnil Danko s tým, že bude čakať na vyjadrenie prezidenta.

    - Reklama -