Ďalšie varovanie pre Trumpa. Tentoraz prišlo zo starého kontinentu

    0
    Donald J. Trump, 45. prezident USA (Autor: TASR)

    Gardner varoval nastupujúcu administratívu Donalda Trumpa pred ignorovaním EÚ a nabádal na pokračovanie dlhodobej americkej podpory európskej integrácie. “Mali by sa vyhnúť pokušeniu a presadzovať vzájomnú bilaterálnu politiku voči Európe a EÚ,” vyhlásil americký veľvyslanec. Dodal, že jednotná Európa je v záujme USA, a to najmä pre firmy.

    Z uvedených dôvodov podľa Gardnera nie je vhodné podporovať brexit. Veľvyslanec má dojem, že ľudia z Trumpovho tímu sa nechávajú uniesť hlasmi o rozpade Únie. “Niektorí veria, že rok 2017 je rokom zániku Únie. EÚ ale nie je pokraji rozpadu,” citovala Gardnera agentúra DPA.

    Zo šírenia podobných názorov vo Washingtone podozrieva britského euroskeptika Nigela Faragea. O telefonátoch Trumpových spolupracovníkov do Bruselu sa Gardner dozvedel od pracovníkov európskych inštitúcií.

    Veľvyslanec navrhuje, aby silní európski politici, najmä nemecká kancelárka Angela Merkelová, dali nastupujúcej Trumpovej administratíve najavo, že členské štáty podporujú jednotu EÚ. “Dúfam, že Nemecko novej administratíve povie: Neuvažujte o štiepení EÚ,” uviedol Gardner.

    Portál Euractiv informoval, že Gardner dostal koncom decembra list z Washintonu, aby do 20. januára, keď sa Donald Trump ujme prezidentského úradu, odišiel z funkcie. “Je to porušenie pravidiel, ktoré platili po desaťročia,” rozhorčil sa veľvyslanec. Pripomenul, že predošlí prezidenti dovolili zostať diplomatom vo funkcii niekoľko týždňov alebo mesiacov po nástupe do Bieleho domu.

    Gardner bol vymenovaný za veľvyslanca USA pri EÚ v roku 2014. Za svoj hlavný cieľ si stanovil urýchlenie rokovaní o obchodnej dohode TTIP medzi Úniou a USA. Obáva sa, že pre nízku podporu európskej verejnosti a postojom Trumpa je uzavretie tejto dohody ohrozené.

    - Reklama -