Ďalšie napätie v koalícii? Výstavba R2 by mohla rozhádať Most so smerákmi

    0
    Béla Bugár (Autor: SITA)

    Podľa smeráckeho financmajstra Petra Kažimíra sa výstavba R2 v okrese Detva na úseku od Kriváňa smerom na Lučenec, Rimavskú Sobotu a Košice neoplatí, pretože je to nerentabilné. Cestu I. triedy preto odporučili na niektorých úsekoch iba rozšíriť.

    Podľa informácií pluska.sk toto rozhodnutie nenechalo chladných starostov a primátorov obcí a miest na južnom Slovensku, ktorí sa s dopravou v tomto úseku musia potýkať každý deň a v chýbajúcich cestách vidia aj nedostatok pracovných príležitostí, keďže investori nemajú do regiónu ako prísť. Rozhodli sa preto, že pôjdu do ulíc, konkrétne na cestu, a zablokujú horský priechod Soroška.

    V programovom vyhlásení vlády sa však vláda premiéra Roberta Fica zaviazala, že slabším regiónom bude pomáhať, ba čo viac, „v záujme vlády bude pokračovať aj vo výstavbe južného ťahu R2 medzi mestami Zvolen a Košice“. Na prísľub z minulého roka nezabudol predseda Mostu-Híd Béla Bugár, ktorý sa na spomínanom proteste zúčastnil včera poobede spolu s ministrom dopravy Árpádom Érsekom. „Ak ministerstvo financií nezmení názor, budeme to považovať za porušenie koaličnej zmluvy a programového vyhlásenia vlády,” uviedol Bugár.

    Ministerstvo sa bráni, že na financovaní úseku stále pracujú a spolu s ministerstvom dopravy hľadajú riešenie, ktoré bude postavené skôr a lacnejšie, ako bol pôvodný návrh.

    Gemerčania ticho protestovali

    Dopravu na Soroške protestujúci uzavreli v oboch smeroch od 16. do 16.30 hod. Protestujúci pomaly prechádzali z jedného konca na druhý. Okrem primátorov a starostov južnej časti Slovenska, ktorých by sa výstavba rýchlostnej komunikácie R2 priamo dotkla a pomohla im aj s prílevom investorov a k vylepšeniu nezamestnanosti, sa ho zúčastnil aj podpredseda parlamentu Béla Bugár či jeho minister dopravy Árpád Érsek.

    „Táto forma protestu bola slušná, s účasťou som spokojný. Pristupujeme k nemu preto, že ľudia sú absolútne nespokojní s takýmto vyhlásením samotného MF SR a komisie Hodnota za peniaze, ktorí vyhlásili, že tento región alebo cesta R2 cez tento región je pre MF SR a komisiu Hodnota za peniaze nerentabilná. Nahnevalo to veľmi veľa ľudí z celého okresu, a preto sme sa rozhodli, že budeme protestovať takouto formou,“ povedal pre pluska.sk jeden z organizátorov protestu Pavol Burdiga, ktorý je zároveň primátorom Rožnavy.

    - Reklama -