Ďalšie napätie v koalícii. Tentokrát to schytal minister dopravy: Divadlo v priamom prenose. Načo toto robia? Vyhodené peniaze. Provokácia

    0
    Minister dopravy Árpád Érsek predstavil vzory nových informačných dvojjazyčných tabúľ (Autor: TASR)

    Minister dopravy Árpád Érsek z vládnej strany Most-Híd včera predstavil na tlačovej konferencii pri Šamoríne na juhu Slovenska, ako budú vyzerať dvojjazyčné tabule, ktoré pri cestách označujú názvy obcí.

    Kým doteraz sú tabule s názvom obcí v jazyku národnostných menšín veľkosťou menšie a modré, po novom budú rovnako veľké ako tabule so slovenským názvom obce a biele. Modrý zostane iba lem ohraničujúci značku.

    Slovensko dozrelo na európsky štandard, tvrdí Most-Híd

    „Podľa novej vyhlášky ministerstva vnútra je možnosť, ako budú vyzerať nové tabule, ktoré označujú začiatok a koniec obce, tam, kde to jazykový zákon povoľuje, čiže, kde žije 20-percentná menšina,“ uviedol minister Érsek.

    Tabule pri obecných cestách teda zmenia obce, pri cestách druhej a tretej triedy to budú vyššie územné celky a pri cestách prvej triedy to bude Slovenská správa ciest, ktorá spadá pod rezort dopravy. Vymeniť by sa malo 384 tabúľ, z toho 325 je v maďarskom jazyku a ostatné sú rusínske. Podľa Érseka stojí jedna takáto tabuľa 108 eur aj s daňou z pridanej hodnoty a namontovaním.

    Vyhláška ministerstva vnútra platí od februára tohto roku, pričom o ňu požiadal samotný minister dopravy. Slovensko tak podľa Mosta-Híd dozrelo na európsky štandard. „Teraz je to, myslím si, komfortnejšie a európskejšie, ako to bolo doteraz,” zhodnotil Érsek.

    Bolo to divadlo v priamom prenose, rozčúlil sa Hrnko

    S iniciatívou ministra Érséka však nesúhlasia koaliční partneri zo SNS a Smeru. Podľa podpredsedu Slovenskej národnej strany Antona Hrnka išlo o „divadlo v priamom prenose“.

    „Dnes ráno mali mnohí diváci na TA3 možnosť vidieť nie celkom dobre zahrané divadlo ministra A. Érseka pred tabuľou označujúcou vstup do obce Šamorín. Priznám sa, celkom mi bolo ľúto pána ministra, že musí v takej nepohode a slote vysvetľovať, že chce európske riešenia,“ pustil sa do Érséka Hrnko s tým, že tu platí koaličná dohoda, že v oblasti práv a povinností občanov príslušných k národnostným menšinám pre strany vládnej koalície platí status quo.

    SNS, ako tvrdí Hrnko, nenalieha a nepresadzuje cez ministerstvo školstva iné formy menšinového školstva, hoci tiež si myslíme, že nie je celkom s ľudskými právami našich občanov, keď ich štátna škola nenaučí na dostatočnej úrovni komunikovať v štátnom jazyku. „Jednoducho držíme svoje slová a záväzky. Teda, ak sa aj niečo dohadovalo na úrovni ministerských úradníkov a splnomocnenca, a išlo o vec, ktorá sa dotýkala oblasti zakotvenej v koaličnej zmluve, malo sa to predložiť na koaličnú radu. Ale aj pri mojej možno medzerovitej pamäti si neviem spomenúť, žeby koaličná rada o niečom podobnom rokovala,“ dodal poslanec.

    „Nie je dobré, keď koaličný partner stavia svojich koaličných partnerov pred hotovú vec a očakáva, že však to nejako prejde. SNS má veľké problémy s tým, aby akceptovala takúto formu stavania pred hotovú vec,“ myslí si Hrnko s tým, že navrhne, aby sa touto otázkou zaoberala koaličná rada a aby sa zastavilo podľa neho zbytočné plytvanie finančných prostriedkov daňových poplatníkov.

    Som presvedčený, že opraviť jeden kilometer cesty hoc aj na Žitnom ostrove by občanom maďarskej národnosti určite prinieslo viac osohu, ako nákladné premontovávanie tabúľ, ktoré na podstate veci nič nemenia, ale majú potenciál zbytočne provokovať občanov,“ uzavrel podpredseda SNS.

    Urbáni: Bugár je provokatér, pre svoju popularitu zradí aj občanov

    Hrnkov status komentoval aj bývalý poslanec NR SR za HZDS Milan Urbáni, ktorý si myslí, že Maďari začínajú vyťahovať nezmyselné tabuľové konflikty. „Konečne začínali slovensko-maďarské vzťahy byť normálne a zase niektorí, žiaľ, Maďari začínajú vyťahovať nezmyselné tabuľové konflikty. Mne je to jedno, aké veľké tabule tam budú aj v menšinovom jazyku, ale nerobme z toho národnostné konflikty. Poďme dopredu a nie dozadu. Bugár je provokatér, pre svoju popularitu zradí aj občanov. Myslím, že Érsek mu naletel, lebo on vyzerá byť normálny chlap,“ skritizoval konanie Mosta-Híd Urbáni.

    Zdroj: Facebook / Anton Hrnko

    Tvrdá kritika zo Smeru: Načo toto robia?

    Prekvapený z inštalovania dvojjazyčných tabúľ ostal aj podpredseda vládnej strany Smer Juraj Blanár. „Nevedel som o vyhláške, ktorá zväčšuje tabule národnostných menšín pri vstupoch do obcí. Vnímam to ako zbytočný krok, ktorý narúša dobré vzťahy,“ uviedol Blanár s tým, že doterajší stav nikomu neprekážal, preto nebol dôvod na tieto zmeny.

    „Som za zachovanie pôvodných tabulí. Peniaze sú potrebné na dôležitejšie veci ako na výmenu tabulí,“ uzavrel Juraj Blanár.

    S podobnou kritikou na koaličného partnera prišiel aj smerácky poslanec Ján Podmanický, ktorý je zároveň aj starostom obce Stará Bystrica. „Povedzte mi, načo toto robia? Vyhodené peniaze, zhoršené vzťahy… A energia, ktorú potrebujeme na výstavbu diaľnic, dávame do hlúpostí, ktoré nikto nepotrebuje,“ rozčúlil sa Podmanický na sociálnej sieti Facebook.

    Zdroj: Facebook / Ján Podmanický

    - Reklama -