Ďalšia várka kresťanských utečencov z Iraku dorazila do Česka. Aký osud ich čaká?

    0
    ILUSTRAČNÁ SNÍMKA (Autor: SITA)

    Štyri nové rodiny pochádzajú z oblasti irackého mesta Mósul, ktorú obsadili militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Pred extrémistami utiekli do Libanonu a teraz sa so súhlasom vlády sťahujú do Českej republiky. 

    “Všetci prešli pred odletom previerkami českých bezpečnostných služieb a s ministerstvom vnútra je dohodnuté, že by mali dostať štatút azylanta vo veľmi krátkom čase,” uviedol Martin Frýdl z nadačného fondu Generace 21, ktorý príchod utečencov organizuje. 

    Doterajšie skúsenosti z pobytu prvých dvoch rodín ukázali, že medzi nimi a miestnymi obyvateľmi nevzniká žiadne napätie. “Išli do Jihlavy kvôli zdravotným prehliadkam, na cudzineckú políciu, chodia po meste, aby sa naučili české reálie. Mali už prvú omšu spoločne s českými obyvateľmi, takže sa postupne spoznávajú,” dodal podľa ČT24 Frýdl. 

    Zatiaľ sa objavil len problém so zdravotnou starostlivosťou, keďže lekári v okrese Jihlava odmietli prísť do Okrouhlíku utečencov vyšetriť. Podľa lekárskej komory môže byť dôvodom pretlak pacientov v regióne alebo mediálna pozornosť. Utečencov nakoniec vyšetrila lekárka z Třebíča. Novú skupinu utečencov vyšetrí lekárka zo 17 kilometrov vzdialeného mesta Třešť, doplnila ČT24.

    - Reklama -