Ďalšia nezabudnuteľná perla predsedu Junckera: Prečo by sme mali zvyšovať vojenské výdavky? Našou obranou je humanita

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)
    Republikánsky prezident Donald Trump kritizuje členské krajiny NATO už od začiatku svojej predvolebnej kampane. Podľa neho totiž túto organizáciu zneužívajú a neprispievajú dostatočnými prostriedkami. Juncker sa však domnieva, že rast armádnych výdavkov je v súčasnosti ťažko obhájiteľný.
     
    Spomenul tiež podporu rozvoja a humanitárnej pomoci v rámci EÚ, ktorá je podľa neho dôležitým aspektom spolupráce Únie na výdavkoch na obranu.
     
    Juncker sa dokonca vyjadril, že moderná bezpečnostná politika nemôže vychádzať iba z vojenskej obrany. Európa to podľa neho vie, preto významne investuje napríklad do rozvojových projektov alebo do humanitárnych akcií, ktoré následne lepšie posilňujú jej bezpečnosť. „Nemám rád, keď nám naši americkí priatelia zužujú koncept bezpečnosti na vojenstvo,“ vysvetľoval ďalej Juncker.
     
     
    „Keď sa pozriete, čo Európa robí v obrane, pre humanitárnu a rozvojovú pomoc, porovnanie so Spojenými štátmi vyzerá trochu inak. Moderná politika nemôže byť len o zvyšovaní výdavkov na obranu,“ zhrnul svoje myšlienky predseda Európskej komisie. Preto musia európske krajiny „zviazať svoju bezpečnosť s efektívnejšími druhmi investícií“.
     
    Trumpove výroky v minulom týždni pripomenul tiež minister obrany James Mattis, a to na stredajšom stretnutí členských krajín NATO. Podľa neho je dôležité, aby sa tieto krajiny nespoliehali na „členské krytie“.
     
    Pôvodný text nájdete TU.
     
    - Reklama -