Ďalší problém na obzore. Črtá sa veľký spor medzi Londýnom a Bruselom

    0
    Boris Johnson. (Autor: pk)

    Politické usmernenia pre rokovania o brexite, ktoré v piatok vo Vallette predstavil Tusk, znamenajú pre Španielsko použitie práva veta ohľadom budúceho vzťahu medzi Úniou a malým britským územím. Johnson sa podľa tlačovej agentúry Reuters v piatok večer telefonicky spojil s predsedom vlády Gibraltáru Fabianom Picardom. Krátko na to vo svojom účte na Twitteri oznámil, že Londýn zostane “pevný ako skala” a bude neochvejne trvať na súčasnom statuse Gibraltáru.

    Madrid požaduje kontrolu nad svojim bývalým územím, ktoré Španielsko odstúpilo Britom v roku 1713. Gibraltárska otázka bola v posledných rokoch predmetom viacerých sporov – či už kvôli rybolovu alebo hraničným kontrolám – medzi Britániou s Španielskom, ktoré musela riešiť Európska komisia.

    V Gibraltári na ploche sedem kilometrov štvorcových žije okolo 32.000 obyvateľov. Po vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ, o európske členstvo automaticky príde aj Gibraltár. A to napriek tomu, že vo vlaňajšom júnovom referende o brexite až 96 percent voličov v Gibraltári hlasovali za zotrvanie v Európskej únii. Očakáva sa, že štatút Gibraltáru v pobrexitovom období bude jedným z najspornejších bodov nadchádzajúcich rokovaní medzi Bruselom a Londýnom.

    - Reklama -