Ďalší kandidát na prezidenta ČR: Zemana vyzve aj bývalý šéf akadémie vied

    0
    Ilustračné foto: Praha (Autor: TASR)
    Hoci sa o Drahošovej účasti v prezidentských voľbách hovorilo už dávnejšie, oficiálnou sa stala až počas stretnutia s občanmi mesta Jablunkov v Moravskosliezskom kraji, odkiaľ pochádza a kde prežil detstvo.
     
    “Ja som tu najmä preto, aby som vám oznámil, že som sa rozhodol kandidovať na prezidenta Českej republiky,” povedal 68-ročný Drahoš po tom, čo na pódium pozval manželku a jednu z dcér. Nasledoval obrovský potlesk. “Je vidieť, že aspoň tu v Jablunkove mám veľkú podporu,” dodal.
     
    V následne vydanej tlačovej správe Drahoš napísal, že hlavným dôvodom kandidatúry sú jeho obavy o osud novodobej českej demokracie. “Nie je mi ľahostajný nárast extrémizmu a populizmu a istej občianskej apatie voči základným demokratickým hodnotám,” uviedol.
     
    Jiřímu Drahošovi v piatok skončil mandát predsedu Akadémie vied ČR. V jej čele stál osem rokov. Predtým pôsobil ako jej podpredseda. 
     
    Podporu Drahošovi v prípade kandidatúry už predtým sľúbilo niekoľko osobností. Podľa zistení denníka MF Dnes by medzi nimi mali byť miliardár Dalibor Dědek alebo astronóm Jiří Grygar.
     
    Svoju kandidatúru okrem súčasného prezidenta Miloša zemana už oznámili podnikateľ a textár Michal Horáček, podnikateľ Igor Sládek a lekár a aktivista Marek Hilšer.
     
    - Reklama -