Čoskoro sa vraj začnú stavať šibenice. Poslanci čelia pre hazard drsným vyhrážkam. Je za tým mafia?

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    Za celoplošný zákaz hazardu v Bratislave nezahlasovalo 17 poslancov mestského zastupiteľstva, mnohí z nich sa totiž radšej prikláňajú k regulácii. Viacerí teraz majú preto problém. Dostávajú výhražné maily a stávajú sa obeťami rôznych atakov, píše denník Nový Čas.

    Námestníčka primátora Ľudmila Farkašovská je jednou z poslancov, ktorí za celoplošný zákaz nezahlasovali. Na sociálnej sieti jej niekto vytvoril falošný profil a v jej mene následne vystupoval v rôznych diskusiách ako zástanca hazardu. Ako profilovú fotografiu použil na falošnom profile ruletu. Jej skutočný účet bol zrušený. Námestníčka hovorí o krádeži identity. „Je absolútne neprípustné, aby za slobodu prejavu v demokratickej spoločnosti človeku ukradli identitu. Je to psychický teror,“ uviedla.

    Podľa poslanca zastupiteľstva Martina Chrena, ktorý Farkašovskú na existenciu falošného profilu upozornil, vedia takýto organizovaný nátlak vytvárať iba aktivisti, ktorí ho robia niekoľko týždňov alebo niektorá z finančných skupín, ktorá má záujem, aby sa v Bratislave plošne zakázal hazard. Uviedol tiež, že každý týždeň dostávajú poslanci zastupiteľstva aj stovky výhražných emailov a telefonátov a ani on sám nie je výnimkou. Vyhrážali sa mu, že čoskoro sa začnú stavať šibenice. Výhražné maily potvrdzuje aj Katarína Augustinič. „V niektorých mailoch píšu, že za svoje rozhodnutie budem pykať ja aj moja rodina a že sa mi to vráti na deťoch.“

    Schválenie celoplošného zákazu hazardu v hlavnom meste by vyhovovalo viacerým potenciálne nátlakovým skupinám. Najviac by zo zákazu mohli profitovať prevádzkovatelia online hazardu, lebo hranie by sa s najväčšou pravdepodobnosťou presunulo z ulíc práve na internet. V susednom Česku je držiteľom licencie na prevádzkovanie online rulety a automatov stávková kancelária Fortuna, ktorú vlastní finančná skupina Penta. Prvé online kasíno by sa údajne malo v blízkom čase objaviť aj na slovenskom trhu.

    Zo zákazu by na určitý čas profitovalo aj kasíno v hoteli Crowne Plaza, ktoré má od ministerstva financií udelenú najdlhšiu licenciu spomedzi všetkých kasín v hlavnom meste a to až do roku 2021. V prípade celoplošného zákazu by sa tak stalo až do vypršania platnosti tejto licencie v Bratislave monopolom. V neposlednom rade je celoplošný zákaz atraktívny aj pre čierny trh a „podnikateľov“ označovaných skôr ako mafia. V meste, kde je dopyt po herniach, ale nie sú herne, sa otvára široký priestor pre vznik ilegálnych prevádzok, v ktorých nebude žiadna kontrola a nebudú odvádzať žiadne dane.

     

    - Reklama -