Čo ste to povedali? Poliaci a holokaust? Ombudsman čelí tvrdej kritike

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    Ombudsman Bodnar sa síce za svoj výrok ospravedlnil, ale členovia poľskej konzervatívnej vlády tvrdia, že sa svojimi slovami diskvalifikoval z verejného života a mal by odstúpiť. Námestník ministra zahraničných vecí Jan Dziedziczak označil Bodnarov výrok za škandalózny a nepravdivý.

    Ide o Bodnarov výrok zo stredy, keď vyhlásil, že “niet pochybností, že Nemci boli zodpovední za holokaust, ale mnohé národy sa zapojili do jeho implementácie. Medzi nimi – a hovorím to s ľútosťou – bol aj poľský národ.”

    Bodnar sa za tieto slová verejne ospravedlnil “všetkým, ktorí sa nimi cítia byť dotknutí.” Vysvetlil, že “v zápale, počas televízneho rozhovoru, povedal formuláciu, ktorá – najmä vytrhnutá z kontextu – mohla byť zle prijatá alebo byť pre divákov mätúca.” Spresnil, že má na mysli najmä použitie slova “národ”.

    Maciej Šwirski, zakladateľ nadácie Reduta dobrého mena – Poľskej ligy proti ohováraniu, vo vysielaní Poľského rozhlasu uviedol, že Adam Bodnar by mal podať demisiu. Zdôvodnil to tým, že Bodnar ako vysoký štátny úradník so silným mandátom v podstate legitimizoval protipoľskú propagandu, ktorá sa už niekoľko rokov točí okolo otázky o účasti Poliakov na holokauste.

    “To je neprípustné,” uviedol Šwirski. 

    Priznal však, že medzi Poliakmi boli “zdegenerovaní jednotlivci, ktorí prenasledovali Židov alebo sa k nim správali hanebne.” Uviedol súčasne, že šlo o jednotlivcov, ktorých odbojová “Krajinská armáda surovo trestala”.

    - Reklama -