Čo si to dovoľujete?! Lajčák opísal, čo zažil v Bruseli

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    „Po tom rozvode sme si uvedomili, aké vzácne sú naše vzťahy vo svete, ktorý sa neustále komplikuje. Ide o unikát, ktorý nám vo svete závidia, že naše vzťahy sa po rozvode zlepšili. A je v našom spoločnom záujme, aby sme stabilizovali Európsku úniu,“ zdôrazňoval. Politici len musia presvedčiť občanov, že EÚ je dobrým spoločenstvom a že nie je pravda, že by všetko zlé prichádzalo z Bruselu.

    Dodnes sa však ukazuje, že EÚ je rozdelená na staré a nové krajiny, čo je po 12 rokoch od rozšírenia EÚ škoda. Doteraz však „nové“ členské štáty neprotestovali. „Tak migrácia bola prvou veľkou témou, kde sme sa ozvali. Mnohí naši kolegovia počítali s tým, že sme konsenzuálni. Prišla reakcia: ,Čo si to dovoľujete, keď dostávate naše peniaze?!‘ Lenže ten vývoj nám dáva za pravdu,“ pripomenul hosť. V Rakúsku sa názor otáča, v Nemecku sa o tom vedie debata a tak podobne.

    Pochvala pre českého premiéra

    Slovenská expremiérka Iveta Radičová ako ďalší hosť relácie na tému doplnila, že stredná Európa nemá skúsenosti s prijímaním migrantov. A k tomu sa pridáva ešte faktor, ako niektorí politici s touto témou pracujú… „Politici dokážu vyvolávať vášne, ktoré už neskôr nedokážu ovládať a stávajú sa ich obeťou,“ varovala. V politike zohrávajú čoraz väčšiu rolu emócie a ponuka rýchlych pragmatických riešení, ktoré nie sú vždy správne.

    Faktom však zároveň je, že občania EÚ majú z migračnej vlny strach, preto treba posilňovať našu bezpečnosť. Posilňuje sa rola národných štátov, čo súčasne vedie k oslabeniu EÚ. U občanov bývalého východného bloku však hrá rolu aj určité sklamanie. Po roku 1989 im politické elity sľubovali, že doženieme západné európske štáty, lenže dvadsaťšesť rokov po revolúcii k tomu stále nedošlo, čo ľudia vidia a rozhodne ich to neteší.

    Radičová však súčasne ocenila prácu českého premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). „Z hľadiska zahraničnej politiky má pán premiér Sobotka veľmi uvážlivé postoje a začína zohrávať rolu mediátora medzi stredoeurópskymi štátmi a ostatnými krajinami EÚ, pretože nielen poľská vláda, ale aj maďarský premiér Orbán sa dostávajú na okraj,“ pochválila Radičová Sobotku. Je presvedčená, že máme šancu zostať v bezpečí len v prípade, že budeme spolupracovať v rámci celej európskej dvadsaťsedmičky. Osamotená V4 by bola príliš slabá.

    - Reklama -