Čo sa stane, ak sa spýtate ministrov na imigrantov? Prezradili všeličo

    0
    Minister vnútra Robert Kaliňák (Autor: sita)

    Nedávno vzniknutá iniciatíva Výzva k ľudskosti sa obracia na vládu s tým, aby podnikla kroky na odbremenenie krajín zaťažených utečeneckou vlnou a zmiernenie utrpenia migrantov. Vláda má dnes za sebou už aj rokovanie, na ktorom napríklad odznelo aj to, že Schengen už de facto nefunguje. Aký však majú samotní ministri postoj k utečencom? A vzali by si ich k sebe domov?

    Nešťastný z ľudí ako Kotleba

    Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí, sa vyjadril, že v tejto situácii je pomocou podpora cirkvi a mimovládnych organizácií, s ktorými viedli na ministerstve niekoľko rokovaní. „Chodia mi zimomriavky po chrbte z toho, keď počujem nejakého človeka, ktorý sa volá Kotleba, a podobných,“ povedal pre web Denníka N Lajčák. Minister životného prostredia Peter Žiga sa tiež nestavia k migrantom negatívne. „Uvidím, aká bude príležitosť, podľa toho sa zariadim,“ vyjadril sa.

    Starám sa o bezpečnosť!

    Reakcia ministra vnútra Roberta Kaliňáka už taká vrúcna nebola. Napokon, jeho postoj k tejto problematike je už známy. Kaliňák je proti tomu, aby krajiny migrantov prijímali. A jeho reakcia na otázku, či by bol ochotný pomôcť im aj osobne? „Nebudem na túto otázku odpovedať, to už je demagógia, na čo sa pýtate. Ja som minister vnútra Slovenskej republiky a venujem sa problematike, ktorej sa venujem. Mám na starosti zabezpečiť bezpečnosť v Slovenskej republike,“ odpovedal Kaliňák.

    Rodinná záležitosť

    Našli sa však aj pozitívne názory. Minister kultúry Marek Maďarič: „Veľmi oceňujem pomoc ľuďom v núdzi. Napokon, aj vláda je pripravená postarať sa o tých, ktorých životy sú preukázateľne a vierohodne v ohrození v ich materských krajinách.“ Peter Kažimír z rezortu financií si necháva niektoré veci skôr pre seba. „Ja si to viem predstaviť, aj sa tak stalo. Nebudem o tom rozprávať, je to rodinná záležitosť,“ odkázal Kažimír.

    Bude konať, ako povie vláda

    Ostatní ministri taký razantný postoj ako Kaliňák nezaujali. Buď sa vyjadrili, takpovediac, diplomaticky, alebo sa nevedeli vyjadriť. Pomoc by si však vedel predstaviť aj minister hospodárstva Vazil Hudák. Uviedol, že ako človek si to vie prestaviť, konať však bude tak, ako sa rozhodla vláda. Viliam Čislák z rezortu zdravotníctva zaujal skôr neutrálnejší postoj a povedal, že na tému sa treba pozerať komplexne. Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek sa k téme vyjadriť nevedel.
     

    - Reklama -