Čo majú spoločné Fico s Procházkom… Beblavý to vie a aj to prezradil

    0
    Miroslav Beblavý, poslanec NR SR (Autor: SITA)

    V rozhovore pre Denník N Beblavý uviedol, že ak by sa „Procházka s Ficom stretli na pive, Fico by si na konci o Procházkovi myslel, že je naivný, a Procházka o Ficovi, že je vyčerpaný cynik“. Beblavý tvrdí, že údajne ani raz od svojho odchodu z SDKÚ neoľutoval, že sa stal členom Procházkovej Siete. To, že by mohol mať problém s konzervatívnym smerovaním strany, v rozhovore odmietol. „Jednou zo základných podmienok môjho vstupu bola Radova (Procházkova) vízia, že strana sa bude primárne definovať na iných témach, ako sú tie, na ktorých sa na Slovensku tradične vníma rozdelenie medzi konzervatívcov a liberálov,“ uviedol Beblavý.

    Podľa Beblavého je predseda strany Sieť Radoslav Procházka toho názoru, že „štát nemá ľuďom hovoriť, ako majú žiť, ale má predovšetkým fungovať“. Aj preto sa bývalý člen poslaneckého klubu SDKÚ-DS cíti v novej strane dobre a tvrdí, že sa zatiaľ nestretol so žiadnym väčším konfliktom. Strana Sieť rozhoduje o dôležitých veciach vždy na predsedníctve, ktoré schvaľuje zásadné stanoviská, ale podľa Beblavého sa stáva, že sa treba vyjadriť takmer okamžite a v takom prípade je to úloha predsedu. „Na to, že sme obaja silné a vyhranené osobnosti, je náš vzťah až prekvapujúco dobrý. Dalo by sa očakávať, že sa na mnohých veciach zrazíme, no som veľmi príjemne prekvapený, že sme si našli cestu, ako si veci vydiskutovať a dôjsť k riešeniu, s ktorým sme obaja spokojní,“ popisuje Beblavý svoj vzťah s predsedom Siete Procházkom.

    Nemusíte vždy konať, ako si voliči predstavujú

    Nie je to dlho, čo Procházku opustil šéf jeho kampane a dnes už bývalý hovorca Siete Ján Orlovský. Dôvodom malo byť údajne to, že sa strana snaží prispôsobiť väčšinovým voličom. Podľa Beblavého to nie je pravda. „Demokratická politika je o zastupovaní. To neznamená, že musíte konať vždy presne tak, ako si vaši voliči predstavujú,“ povedal v rozhovore podpredseda Siete. Beblavý dodal, že politici by napriek tomu mali presadzovať očakávania svojich voličov. „Chceme ľudí presvedčiť, že Slovensko môže byť lepšie a problémy vieme riešiť, ale to dokážeme len vtedy, ak nás bude voliť napríklad dvadsať percent voličov. Nechceme byť elitnou stranou,“ tvrdí podpredseda strany Sieť.

    Fico a Procházka sú si podobní

    „I keď sa Fico a Procházka líšia v tom, že Rado má doktorát z Yale a premiér v podstate prežil celý život tu, vidím na nich, že obaja sa cítia na Slovensku dobre. Kedysi som o Ficovi napísal, že sa mi páči, že je mu lepšie v Košiciach ako v Bruseli, a to platí o Radovi ešte viac,“ uviedol v rozhovore pre Denník N Miroslav Beblavý.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -