Čo dohodol s Putinom Fico? Štipendiá pre slovenských jadrových fyzikov. Okrem iného

    0
    Robert Fico (Autor: SITA)

    Napriek otáznej budúcnosti projektu Nord Stream 2 slovenský premiér vyhlásil, že “sme obhájili naše národné záujmy a pre všetky prípady, či už Nord Stream bude alebo nebude, prepravná kapacita cez Slovensko zostane zachovaná”. Reálne rozhodovanie o plynovode je podľa neho najmä v rukách Nemecka a Ruska. Fico zopakoval, že ak by ruský plyn cez slovenský plynovod prestal prúdiť úplne, ročne by Slovensko prišlo o 800 miliónov eur.

    Ďalším predmetom bilaterálneho rokovania bol pokles obchodu medzi Slovenskom a Ruskom. Vzájomné ekonomické vzťahy chcú obaja lídri oživiť prostredníctvom urýchleného zasadnutia rusko-slovenskej medzivládnej komisie, ktoré je naplánované na január 2017. S tým súvisia aj sankcie, ktoré na Rusko uvalila Európska únia. Robert Fico ich opäť označil za škodlivé pre obe strany.

    Putin a Fico dospeli k dohode v oblasti vedy. Spolupráca sa týka vedeckého centra v ruskom meste Dubno, v ktorom budú môcť naši vedci pracovať s urýchľovačom častíc. Moskva prisľúbila poskytnúť štipendiá pre slovenských jadrových fyzikov, a tiež bude pokračovať výmenný program pre študentov.

    Po štvrtkovom stretnutí s európskymi lídrami zo socialistických strán neďaleko Paríža a bilaterálnom stretnutí s Vladimirom Putinom čaká v piatok slovenského predsedu vlády účasť na rokovaní s premiérmi Vyšehradskej skupiny v Poľsku. Zúčastní sa na ňom aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Stretnutie stredoeurópskych lídrov s nemeckou kancelárkou sa uskutoční v rámci príprav septembrového summitu Európskej rady v Bratislave.

    - Reklama -