Clintonovej pokrytectvo rozosmialo Wikileaks: Dostávala peniaze od Rusov a teraz za všetkým vidí konšpiráciu s Putinom

    0
    Hillary Clintonová (Autor: TASR)

    Americká kandidátka na prezidentku Hillary Clintonová má byť zapojená v predaji 20 % amerických zásob uránu Rusku. Wikileaks prinieslo informáciu prostredníctvom jednoduchej správy na sociálnej sieti Twitter. V správe sa stručne píše: „Žiadne spojenie medzi Trumpom a Ruskom, žiadne spojenie medzi Assangom a Ruskom, ale Podesta a Clintonová zapojení v predaji 20 % amerického uránu Rusku.“

    V prvej časti statusu sa Wikileaks odvoláva na vyšetrovanie FBI, ktoré nepotvrdilo žiadne jasné väzby republikánskeho kandidáta Trumpa s Ruskom. Takisto vo vyhlásení popiera, že by existovali nejaké väzby medzi ich zakladateľom Julianom Assangom a Ruskom. Z tých demokratická kandidátka obvinila Wikileaks počas poslednej prezidentskej debaty po tom, ako informovali, že majú k dispozícii kompromitujúce emaily predsedu jej kampane Johna Podestu. Podľa Clintonovej totiž tieto jeho súkromné emaily získalo Wikileaks od ruských hackerov.

    Clintonová však sama ešte ako ministerka zahraničných vecí Spojených štátov schválila prevod až jednej pätiny amerických zásob uránu na Rusko. Ruský kupujúci za to mal previesť milióny na Clintonovej nadáciu a ona túto transakciu pred americkou vládou zatajila. Informáciu potvrdil aj New York Times. Clintonovej nadácia skutočne zatajila dar 2,35 milióna amerických dolárov od vedúcej ruskej vládnej uránovej spoločnosti, čo je jasné porušenie memoranda o porozumení s Obamovou administratívou. V memorande sa totiž Clintonová zaviazala odhaľovať všetky zahraničné dotácie pre jej nadáciu počas jej pôsobenia vo funkcii ministerky zahraničných vecí.

    I keď vo vyhlásení Wikileaks sa spomína aj John Podesta, jeho úloha v tomto procese zatiaľ nie je známa a nie sú známe ani žiadne dôkazy, že by bol do transakcie skutočne zapojený. Je však známe, že Podesta figuroval v spoločnosti Joule Unlimited, ktorá dostávala peniaze od ruskej energetickej spoločnosti Rusnano, ktorú založil v roku 2007 sám Vladimir Putin. Podesta bol členom správnej rady Joule Unlimited. Len dva mesiace po tom, ako sa ním stal, oznámilo Putinovo Rusnano investíciu do spoločnosti až 35 miliónov dolárov, čo bola v tom čase najvyššia investícia do Joule Unlimited od roku 2007. Svoje zapojenie v spoločnosti Podesta ešte verejne nevysvetlil.

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -