Čistý výmysel! Nič podobné nechystám, zaburácal Trump pri správe, že požiadal o desaťnásobné navýšenie jadrového arzenálu

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    “Lživá NBC News si vymyslela príbeh o tom, že som chcel 'desaťnásobné' navýšenie amerického jadrového arzenálu. Čistý výmysel, vytvorený s cieľom ponížiť. NBC=CNN!” napísal včera americký prezident v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

    “Od NBC a jej médií prichádzajú lživé správy. V akom bode je už vhodné napadnúť ich licenciu? (Je to) zlé pre krajinu!” pokračoval Trump v ďalšom tweete. 

    K Trumpovi sa pridal aj americký minister obrany James Mattis, ktorý správu NBC News označil za “absolútne nepravdivú”. Samotný prezident USA následne uviedol, že hovoril o želaní zmodernizovať jadrový arzenál, rozhodne však nie o jeho zvyšovaní.  

    NBC News včera s odvolaním sa na dvoch nemenovaných predstaviteľov, ktorí sa 20. júla zúčastnili na bezpečnostnom stretnutí, uviedla, že Trump o svojom prianí navýšiť jadrový arzenál hovoril v reakcii na správu o poklese jadrového arzenálu USA, ku ktorému údajne dochádza od 60. rokov.

    Amerického ministra zahraničných vecí Rexa Tillersona prekvapilo na stretnutí Trumpovo želanie – podľa NBC News následne prezidentovi vysvetľoval silu vojenskej pozície USA aj medzinárodné zmluvy a ďalšie prekážky bránice krajine vo vývoji jadrových zbraní.

    K zverejneniu informácie došlo práve v čase, keď sa Trump čoraz intenzívnejšie slovne vyhráža Severnej Kórei pre jej jadrový program a zvažuje tiež podniknutie prvého kroku smerujúceho k americkému vypovedaniu medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015. 

    - Reklama -