Čísla, z ktorých Ficovi zabehne. Čítajte, ako sa Mikloš obul do vlády

    0
    Ivan Mikloš (Autor: TASR)

    Mikloš v komentári na sme.sk konštatoval, že slovenský parlament nedávno schválil vládny návrh zákona o poskytovaní investičnej pomoci, pričom premiér vyhlásil, že už nie sme montážnou dielňou a robíme zo Slovenska modernú ekonomiku.

    „Slovensko a jeho ekonomika na tom nie je najhoršie a stále patríme medzi tie úspešnejšie postkomunistické krajiny. Zároveň však platí, že zdroje tohto úspechu postupne vyprchávajú a perspektíva sa zhoršuje. Najmä však platí, že relatívne dobre na tom nie sme vďaka vládam Roberta Fica, ale napriek nim,“ zdôraznil Mikloš s tým, že vďaka Ficovi a jeho vládam to bude horšie. Reformy podľa neho vedú k vyššej konkurencieschopnosti, tá k vyššiemu ekonomickému rastu a ten k vyššej životnej úrovni a kvalite života, no Fico reformy skôr ruší alebo deformuje.

    Výkon Fica a jeho vlád od roku 2006 doteraz je podľa Mikloša zhrnutý v Indexe globálnej konkurencieschopnosti, kde nastal pokles z 37. na 59. miesto, v posune v Indexe ekonomickej slobody, ktorý klesol z 36. na 59. miesto a v Doing Business, kde sme zmenili poradie z 34. na 39. miesto.

    „Asi najkomplexnejším z uvedených ukazovateľov je Index globálnej konkurencieschopnosti, ktorý posudzuje v každej krajine 114 rôznych ukazovateľov rozdelených do dvanástich oblastí. Ak sa na ne pozrieme podrobnejšie, tak obraz úpadku je ešte zrejmejší,“ tvrdí Mikloš. Uvádza, že v oblasti inštitúcií sme klesli z 53. na 93. miesto, v kvalite vysokého školstva z 38. na 62. miesto, v efektívnosti a pružnosti trhov z 34. na 87. miesto a v inováciách zo 42. na 67. miesto.

    „Kým korupciu považovali podnikatelia na Slovensku v roku 2006 za tretí najvážnejší problém kaziaci podnikateľské prostredie, počas Ficových vlád sa z toho stal problém najväčší. V korupcii a zvýhodňovaní zo strany vládnych predstaviteľov sme sa prepadli zo 71. na 130. miesto na svete,“ upozornil exminister, pričom najväčší prepad sme zaznamenali v oblasti trhu práce, kde sme spadli z 15. miesta na svete na 118. miesto. „Ešte väčšie, rekordné zhoršenie sme zaznamenali v oblasti vplyvu zdanenia na motiváciu pracovať – prepad z ôsmeho miesta na svete na 131.,“ doplnil Mikloš.

    „Slovensko je stále montážnou dielňou, a to relatívne úspešnou montážnou dielňou. Chvalabohu aj za to. Čo by za to dali na Ukrajine alebo v Srbsku,“ neubránil sa porovnaniu ekonóm. Aby sme sa však z montážnej dielne zmenili na modernú ekonomiku, potrebovali by sme podľa neho reformy, ktoré by zabezpečili zdravé a udržateľné verejné financie, efektívny verejný sektor, zlepšujúce sa podnikateľské prostredie, kvalitné školstvo, vedu a výskum. „Čoraz viac budeme totiž odkázaní na rast ťahaný inováciami a ten sa nedá dosiahnuť bez uvedených reforiem. Trafikanti ich však určite neurobia,“ zhrnul Mikloš.

     

    - Reklama -