Čínska vláda napäto čaká na dalajlámovu smrť. Už teraz vychovávajú jeho nástupcu

    0
    Dalajláma (Autor: TASR)

    Budhistický najvyšší duchovný dalajláma má veľké slovo aj v rámci politiky. Súčasný najvyšší predstaviteľ náboženstva žije v indickom exile a s čínskymi autoritami sa vôbec nezhodne. Čína, ktorá si Tibet vojensky podmanila v roku 1951, by preto na poste tejto autority videla človeka, ktorý je lojálny k režimu.

    Po smrti dalajlámu sa jeho duša reinkarnuje do ďalšieho človeka a nájsť toho pravého trvá mníchom aj niekoľko rokov. Práve počas tohto obdobia sa najvyšším mníchom stáva pančenláma, prevtelenie druhého najdôležitejšieho mnícha v hierarchii. Ten, ktorého vychovávajú Číňania, má momentálne 26 rokov a strana sa ho už snaží pretláčať do priazne Tibeťanov. Experti sú však ohľadne jeho popularity skeptickí.

    Budhistický mních Gyaltsen Norbu sa narodil rodičom, ktorí sú súčasťou komunistickej strany v Číne. Vychovávaný bol v Pekingu. Pred tibetskou verejnosťou sa predstavil na budhistickej ceremónii Kalachakra v júli tohto roka, na ktorej sa podľa čínskych médií zúčastnilo až 100-tisíc ľudí. Odvtedy navštevuje v krajine kláštory, školy či nemocnice. Vo svojich príhovoroch napríklad zdôraznil, že čínska invázia do Tibetu krajinu oslobodila od stredovekého spôsobu života.

    Čína má plán

    Tibetská exilová vláda však tvrdí, že Tibeťania Norbua neuznávajú a na ceremónii sa zúčastnili iba pod hrozbou trestu. Ako pančenlámu budhistická verejnosť vníma chlapca menom Gedhun Choekyi Nyima, ktorého našiel dalajláma v roku 1995 ako 6-ročného. Chlapca si však onedlho do opatery vzala Čínska vláda a bol označovaný za najmladšieho politického väzňa na svete. Verejnosť chlapca odvtedy nevidela, údajne žije obyčajný život a nepraje si to zmeniť.

    Pančenláma a dalajláma sa zvyčajne nájdu navzájom. Dosadenie Norbua ako pančenlámu by preto pre Čínu znamenalo, že bude mať dosah aj na výber budúceho najvyššieho duchovného.

    „Čína si vytvorila podrobný plán, ako nájsť a vybrať nového dalajlámu, hneď po tom, ako ten súčasný umrie,“ cituje Washington post Elliota Sperlinga, profesora a experta na Tibet, ktorý pôsobí na univerzite v Indiane. Podľa Sperlinga by Čína svojho pančenlámu mohla pretlačiť a udržať aj pomocou nátlaku a štátnej moci. Aj keď by ho väčšina verejnosti odmietla, podarilo by sa mu nájsť aspoň malú východiskovú pozíciu na pretlačenie pohodlného dalajlámu, ktorého vyberie Čína.

    - Reklama -