Číňania pozabíjali a pozatýkali informátorov CIA, píše New York Times

    0
    Čínska vojenská prehliadka (Autor: SITA)
    Americké tajné služby vraj majú problém. Práca CIA v Číne je podľa denníka New York Times ochromená na celé roky dopredu. V tejto chvíli sa v USA vedie spor, ako k tomu mohlo dôjsť.
     
    Išlo azda o zradu na americkej strane? Alebo Číňania odhalili informátorov CIA inak? Ani päť rokov od odstránenia zdrojov v Číne o tom nepanuje zhoda. Nikto však nemá pochybnosti, že nejeden informátor zaplatil za svoju snahu životom.
     

    Podľa troch amerických zdrojov v roku 2012 jedného z informátorov CIA zastrelili priamo na dvore pri jednej vládnej budove. Išlo o varovanie všetkým jeho kolegom, ktorí by mohli pracovať pre CIA,” píše denník.

     
    Zabitých či uväznených malo byť osemnásť až dvadsať ľudí.
     
    Celý článok v angličtine nájdete TU.
     
    Na začiatku roku 2010 sa pritom zdalo, že sa CIA v Číne blýska na lepšie časy, pretože získala informátora alebo informátorov priamo vo vládnych kruhoch, malo ísť o osobu alebo osoby, ktoré boli sklamané skorumpovanosťou komunistickej vlády.
     
    Lenže v závere roka 2010 začal prúd informácií slabnúť a v roku 2011 si agentúra uvedomila, že s informátormi v Číne má vážny problém.
     
    Každého zamestnanca amerického veľvyslanectva v Číne preverili bez ohľadu na to, aké vysoké postavenie zastával. Preverovala sa tiež možnosť, že Číňania prelomili americké šifry. Dodnes nie je jasné, či sa Číňanom podarilo tieto šifry prelomiť, alebo došlo k odhaleniu informátorov CIA inou cestou.
     
    Vyšetrovatelia dospeli k záveru, že zradil jeden z agentov CIA, ktorý dohliadal na informátorov v Číne, ale nepodarilo sa proti nemu nazhromaždiť dosť dôkazov.
     
    Spomínaný pracovník odišiel z USA a dnes žije v niektorej z ázijských krajín. Do USA poslal odkaz, že informátorov v Číne nezradil, ale nie je isté, či hovoril pravdu.
    - Reklama -