Čína zaviedla brutálne opatrenia proti moslimom

    0
    Ilustračná fotografia. (Autor: SITA)

    Tieto nové pravidlá schválili túto stredu poslanci regionálneho parlamentu provincie Sin-ťiang s tým, že platnosť nadobudli túto sobotu.

    V súlade s novými opatreniami štátni úradníci budú môcť zabrániť zahaleným osobám vstup na verejné miesta, akými sú železničné stanice alebo letiská, či nahlásiť ich polícii.

    Je tiež zakázané odmietať štátnu televíziu a rozhlas a ďalšie verejné služby. Budú sa trestať aj rodičia, ktorí svojim deťom nedovolia navštevovať štátne školy, nepodriadia sa vládnej politike jedného dieťaťa či prejavia prílišnú náboženskú horlivosť pri výbere (moslimského) mena pre svoje novorodené deti. Nie je dovolené ani uzatvárať len cirkevné manželstvá.

    Podobné obmedzenia platili v Sin-ťiangu už skôr, teraz ale za ich prekročenie hrozia právne postihy.

    Väčšinoví obyvatelia provincie Sin-ťiang – Ujguri – tradične praktizovali umiernenú formu islamu. V posledných rokoch si však napr. miestne ženy čoraz častejšie zahaľujú hlavu alebo i tvár moslimskou šatkou a závojom. Odborníci to vnímajú ako formu odporu voči presadzovaniu sa čínskych úradov v tejto provincii.

    Po relatívne pokojnom období najmä na juhu regiónu v poslednom čase opäť badať nárast napätia a obnovenie násilností, čo si vyžiadalo posilnenie už i tak prísnych bezpečnostných opatrení.

    Peking obviňuje ujgurských separatistov z násilností v Sin-ťiangu z posledných rokov a varuje pred ich napojením na svetové džihádistické skupiny.

    Ľudskoprávne skupiny upozornili, že obmedzovanie náboženských práv v Sin-ťiangu viedlo v minulosti viac ako sto moslimov z tejto časti Číny k tomu, aby sa pridali k džihádistickej organizácii Islamský štát. 

    - Reklama -