Čína sprísňuje obchod i dodávky ropy do Severnej Kórey. Je to výsledok frustrácie z bezohľadného režimu Kim Čong-una

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Ministerstvo obchodu uviedlo, že Peking obmedzí export ropy i ropných produktov a zakáže predaj ocele, priemyselných strojov i vozidiel. Naopak zakáže dovoz potravín, strojov a ďalších tovarov z KĽDR.

    Čína je hlavným obchodným partnerom Severnej Kórey. Preto sa práve jej postoj považuje za kľúčový pri presadzovaní medzinárodných sankcií, ktorých cieľom je odradiť severokórejského vodcu Kim Čong-una od ďalšieho vývoja jadrového i raketového programu. 

    Bezpečnostná rada OSN koncom decembra jednomyseľne schválila ďalšie sankcie voči KĽDR. Na základe nich sú od januára ešte viac obmedzené dodávky rafinovaných ropných produktov, ako sú benzín, nafta a ťažký olej do tejto komunistickej krajiny. 

    Čina v súlade so stanovenými limitmi môže do KĽDR dovážať ročne maximálne štyri milióny barelov ropy a len 500.000 barelov rafinovaných ropných produktov. 

    Peking bol dlhodobo najdôležitejším diplomatickým ochrancom KĽDR a staval sa proti priamemu embargu dodávok ropy. Najnovšie sankcie však podporil pod vplyvom frustrácie, akú v poslednej dobe prežíval v súvislosti s bezohľadnosťou režimu severokórejského vodcu Kim Čong-una. 

    Pchjongjang uskutočnil za posledný rok početné skúšky balistických striel a aj dva jadrové testy, čím porušil rezolúcie OSN. Po šiestom jadrovom teste Bezpečnostná rada OSN rozšírila v septembri už platné sankcie voči KĽDR. K ich ďalšiemu rozšíreniu pristúpila tento týždeň.

    - Reklama -