Čína po brutálnej poznámke od Donalda Trumpa: Pes, ktorý breše, nehryzie. Ale pripravíme sa na najhoršie

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    „Čína by mala výrazne zvýšiť výdavky na zbrojenie a rozšíriť svoj jadrový arzenál,“ objavilo sa vo štvrtkovom úvodníku čínskeho denníka Global Times. Ten síce podľa AFP priamo nepatrí medzi štátom riadené média, ale má blízko ku Komunistickej strane Číny. Tamojší predstavitelia médium v minulosti využívali na tlmočenie svojich stanovísk.

    Apel na posilnenie vojenského potenciálu prichádza pár dní po tom, ako sa nový americký prezident Donald Trump kriticky vyjadril na adresu Číny. „Pýtala sa nás Čína, či je v poriadku, keď devalvuje svoju menu (a sťaží našim firmám konkurencieschopnosť), výrazne zdaní náš tovar (USA jej nezdaňujú) alebo vybuduje masívny vojenský komplex uprostred Juhočínskeho mora? Myslím, že nie!“ zverejnil Trump na svojom twitterovom účte.

    Na adresu Číny sa už Trump ostro vyjadroval počas kampane. Vyhrážal sa napríklad zavedením 45 % cla na dovoz čínskeho tovaru. Čínu popudil zatiaľ naposledy v piatok, keď si telefonoval s prezidentkou Taiwanu Tsai Ing-wenovou. Čína, ktorá považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií, sa proti telefonátu ohradila. Čínske ministerstvo zahraničia dôrazne vyzvalo Spojené štáty, aby sa držalo politiky jednej Číny, ktorá je základom čínsko-amerických vzťahov, inak vrak riskujú, že dôjde k ich narušeniu.

    Podľa Global Times by mala byť Čína práve s ohľadom na taiwanskú otázku a prípadné americké provokácie v Juhočínskom mori dostatočne vojensky silná na to, aby si bola istá, že každý, kto sa odváži obhajovať nezávislosť Taiwanu, bude potrestaný.

    Čínska vláda reagovala na Trumpove slová s „obdivuhodnou obozretnosťou“, ale ďalšie provokácie od „nepredvídateľného“ politika by mohli podľa Global Times ohroziť čínsko-americké vzťahy. „Hoci sa Trumpove výroky nateraz dajú prirovnať k prísloviu ,pes, ktorý breše, nehryzie‘, Čína sa musí pripraviť na najhoršie,“ píše médium. „To, čo sa stalo počas niekoľkých ostatných týždňov, naznačuje, že čínsko-americké vzťahy čelia takej neistote ako nikdy predtým,“ obáva sa Global Times.

    autor: luš

    - Reklama -