Čin ruského štátneho terorizmu. Porošenko prehovoril k vražde bývalého poslanca

    0
    Petro Porošenko, ukrajinský prezident (Autor: SITA)

    Do vraždy Denisa Voronenkova boli podľa Porošenka zrejme zapojené ruské tajné služby. Prezidentove slová zverejnil na Facebooku jeho hovorca Sviatoslav Ceholko.

    „Domnievam sa, že to nie je náhoda, že sa vražda stala v rovnaký deň ako sabotáž v Balakliji,” povedal Porošenko s odvolaním sa požiar vo veľkom muničnom sklade na východe Ukrajiny, napísala agentúra DPA.

    Kremeľ obvinenia zo spojenia Ruska s vraždou tohto politika odmieta a považuje ich za absurdné. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zároveň povedal, že Moskva verí, že sa podarí odhaliť osoby zodpovedné za tento čin, napísala agentúra TASS.

    „Všetky špekulácie o ruskom zapojení považujeme sú absurdné,” povedal Peskov ruským médiám. Dnešný incident je podľa neho dôkazom, že Ukrajina sa nedokázala postarať o Voronenkovu bezpečnosť.

    Voronenkov (45) bol bývalým členom frakcie komunistov v ruskej Dume. Na Ukrajinu sa presťahoval vlani na jeseň a získal aj tamojšie občianstvo. Rusko opustil spolu s manželkou, speváčkou Marijou Maksakovovou, ktorá bola poslankyňou parlamentu za stranu Jednotné Rusko. Ako dôvod odchodu z Ruska Voronenkov uvádzal perzekúciu zo strany ruských bezpečnostných zložiek. Ruského občianstva sa vzdal.

    Ruský spravodajský server BFM uviedol, že Voronekov svojho času vypovedal na generálnej prokuratúre vo veci podozrenia, že ukrajinský exprezident Viktor Janukovyč sa dopustil vlastizrady.

    Exposlanec bol však v Rusku obvinený z podvodu, keď sa údajne neoprávnene zmocnil cudzej nehnuteľnosti v centre Moskvy.

    - Reklama -