Čierny rasista chcel meniť Oxford, ale teraz sa na neho valí kritika a žena, ktorú dohnal k slzám, sa teší z pomoci od neznámych

    0
    Dvadsaťštyriročný študent bol jednou z hlavných postáv hnutia, ktoré bojovalo za odstránenie sochy Cecila Rhodesa z areálu univerzity v Oxforde. Podľa hŕstky aktivistov totiž pripomína časy britskej koloniálnej ríše a študenti inej ako bielej farby pleti boli vraj pobúrení, že okolo nej musia dennodenne chodiť na prednášky. 
     
    Pozoruhodný je pritom fakt, že Ntokozo Qwabe, ktorý tak veľmi brojil proti soche mecenáša Oxfordskej univerzity, sám poberá štipendium vyplácané z Rhodesovej pozostalosti, aby mohol vôbec v tejto prestížnej vysokej škole študovať. 

    Rasizmom proti rasizmu?

    Mladík z Oxfordskej univerzity zvolil vskutku nevhodný spôsob, ako upozorniť na útlak, ktorým prešli černosi za čias apartheidu. Počas pobytu v Juhoafrickej republike sa Ntokozo Qwabe spolu so svojím kamarátom posadil do reštaurácie Obz Café, kde dvojicu obsluhovala beloška a práve na nej si tento „bojovník proti rasizmu“ vybil svoju frustráciu. 
     
    Namiesto prepitného sa žena dočkala len urážok a osočovania. Keď prišla s účtom k stolu oxfordského študenta, všimla si na stole lístok napísaný týmto bojovníkom proti rasizmu, na ktorom stálo: „Dáme ti prepitné, ak vy nám vrátite pôdu.“ Žena sa po prečítaní odkazu rozplakala, ale ani to Qwabemu a jeho kumpánovi nestačilo. 
     
    Mladík, ktorý chcel odstrániť sochu Cecila Rhodesa z Oxfordu pre jej údajne rasistický kontext, sa plačúcej žene ešte aj vysmial. Celú situáciu, ktorá sa stala ešte minulý týždeň, opísal na svojom facebookovom profile, ale odkaz je už vymazaný. 

    Čo sa vlastne stalo?

    Na sociálnej sieti mladý černoch opísal, čo sa vlastne stalo, a neskrýval pritom pobavenie nad tým, že svojím činom zdeptal mladú čašníčku. „Čašníčka prišla k nám s platobným terminálom, aby sme vyrovnali účet. Všimla si odkaz a začala sa triasť, odišla a vybuchla do typických belošských sĺz (pozerali sme, prečo plače, keď sme jej iba dali slušnú ponuku? LOL!),“ napísal na sociálnej sieti Qwabe. 
     
    Tento bojovník proti rasizmu s prinajmenšom neobvyklými spôsobmi nezabudol v komentári na Facebooku dodať, že keď čašníčka v slzách odišla, prišiel jej kolega, ktorý dvojicu podľa Qwabeho „obťažoval svojimi vlastnými rečičkami o bielych slzách a hovoril, že považuje čin za rasistický“. 
     
    Podľa mladíka je však načase, aby bieli vrátili pôdu, ktorú ukradli. „Nastal čas, keď žiadna biela osoba nesmie byť oslobodená (od viny). Sme unavení z tvrdení, že nešlo o všetkých belochov, a podobných nezmyslov. Sme tu a chceme našu ukradnutú pôdu naspäť,“  pokračoval na sociálnej sieti vo svojich výlevoch, ktoré po vlne kritiky nakoniec odstránil. 
     
    „Žiadna biela osoba nebude žiť svoj najlepší život, kým my sme len vykorenenou čiernou masou. Žiaden beloch by nemal mať pokoj. Nie je podstatné, či vlastníte bohatstvo či pôdu alebo nie, choďte za svojimi bielymi druhmi a mobilizujte ich, aby nám vrátili našu zem,“ dožaduje sa študent, ktorému štipendium platí práve bohatstvo jedného z tých, proti ktorým tak nahlas bojuje. 

    Plán mu nevyšiel

    Nech už chcel Ntokozo Qwabe dokázať svojím činom čokoľvek, podaril sa mu presný opak, pretože čašníčka, ktorú dohnal svojimi rasistickými rečami k slzám, sa na rozdiel od neho teší obrovskej podpore internetovej verejnosti. 
     
    Kým čierny rasista dostáva jeden kritický komentár za druhým, mladá žena, ktorá obskakuje stoly reštaurácie v Juhoafrickej republike, sa už nemusí spoliehať len na prepitné od zákazníkov, aby prežila. Jej príbeh totiž zaujal ľudí na internete natoľko, že na stránke Gofundme.com vzniklo bankové konto, na ktoré ľudia za 5 dní prispeli vyše 6 800 dolármi. Cieľom je vybrať pre obeť manierov rasistického mladíka 7 000 dolárov. 
     
    - Reklama -