Čierne na bielom. Pašeráci a mimovládky sú prepojení. Máme dôkazy, tvrdí prokurátor

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    V rozhovore pre taliansky denník La Stampa sicílsky prokurátor Carmelo Zuccaro predniesol doposiaľ najkonkrétnejšie vyjadrenie k aktivitám mimovládnych organizácií pôsobiacich pri brehoch Líbye. Tieto organizácie, ku ktorým patria napríklad aj Lekári bez hraníc či Save the Children (Zachráňme deti), sa podľa Zuccara priamo podieľajú na „dovoze“ utečencov z Afriky. 
     
    „Máme dôkazy, že existujú priame kontakty medzi istými mimovládnymi organizáciami a pašerákmi ľudí v Líbyi,“ povedal Zuccaro pre denník La Stampa, z ktorého cituje talianska verzia portálu Local
     
    Mimovládky popierajú, že by akokoľvek spolupracovali s pašerákmi ľudí pri líbyjských brehoch, ale aj Frontex, ktorý chráni vonkajšie hranice EÚ. Agentúra tento rok uviedla, že má „jasné indície, že pred vyplávaním dostávajú lode s migrantmi presné inštrukcie, ktorým smerom sa vydať, aby sa dostali k lodiam mimovládnych organizácií“. 
     
    Mimovládne organizácie tvrdia, že pri brehoch Líbye a vo vodách Stredozemného mora iba pomáhajú zachraňovať životy utečencov, ktorí sa snažia na vratkých lodiach pašerákov ľudí dostať do niektorej z európskych krajín. 
     
    Pri pokuse nelegálne prekročiť vonkajšie hranice EÚ sa len od začiatku tohto roka utopilo v Stredozemnom mori viac ako tisíc migrantov. Najviac obetí prišlo o život pri ceste z Líbye do Talianska. Približne 37 000 migrantov v rovnakom období zachránili a doviezli do Talianska. 
     
    - Reklama -